Zorgverzekering afsluiten op je 18e

Je bent niet meer gratis verzekerd via je ouders en kunt nu zelf een zorgverzekering kiezen! Anderzorg maakt het je gemakkelijk.

Bereken je premie

Zorgverzekering 18 jaar

Ben je net 18 geworden? Of is het bijna zover? Gefeliciteerd! Maar behalve dat het natuurlijk feest is, moet je ook veel zaken zelf gaan regelen. #deleven begint nu echt! Zo ben je tot je 18e gratis meeverzekerd met je ouders, maar daarna mag je zelf een zorgverzekering kiezen.

Je hebt de volgende opties:

  • Een nieuwe zorgverzekering afsluiten.
  • Meeverzekerd blijven met je ouders en niets veranderen.
  • Je zorgverzekering bij je ouders aanpassen.

Daarom Anderzorg

* Bron: KlantenMonitor Zorgverzekeringen 2022, MarketResponse

Eigen zorgverzekering afsluiten

Wil je een eigen zorgverzekering afsluiten? Dat kan gemakkelijk online bij Anderzorg! Als je nog meeverzekerd bent met je ouders stoppen we die zorgverzekering automatisch voor je. Jouw Basisverzekering is bij ons in goede handen, omdat we onderdeel zijn van Menzis. Het grootste verschil is dat je bij ons het meeste online regelt.

Met de Anderzorg-app kun je snel zorgkosten bekijken of een wijziging doorgeven. Maar natuurlijk ben je het liefst zo min mogelijk met je zorgverzekering bezig. Dat snappen wij maar al te goed! Toch is het goed om even te kijken naar een aanvullend pakket. Na je 18e krijg je namelijk minder zorg vergoed vanuit de Basisverzekering.

Zorgverzekering afsluiten

Betalen voor je zorgverzekering

Voor een zorgverzekering moet je premie betalen. De hoogte van die premie verschilt per zorgverzekeraar en het pakket dat je kiest. In Nederland is de Basisverzekering verplicht. Die is bij alle verzekeraars hetzelfde, maar toch kan er verschil zitten tussen de premies. Een online klantenservice, zoals bij Anderzorg, zorgt namelijk voor lagere kosten.

Als je niets doet en bij je ouders meeverzekerd blijft, zijn zij verantwoordelijk voor het betalen van je premie. Dat betekent natuurlijk niet dat ze dat ook blijven doen. Ze kunnen jou bijvoorbeeld een eigen zorgverzekering geven en daar jouw rekeningnummer aan koppelen. Als zij niets veranderen aan die zorgverzekering betaal je dezelfde premie als je ouders. Die kan hoog zijn als ze een aanvullende verzekering hebben.

Let op: misschien heb je recht op zorgtoeslag! Dat is geld van de overheid om (een deel van) je zorgverzekering te betalen.

Eigen risico

Bij een zorgverzekering hoort een eigen risico. Dat betekent dat je een deel van de zorgkosten zelf betaalt, als je zorg vergoed krijgt uit de Basisverzekering. Bijvoorbeeld voor een operatie in het ziekenhuis. Dit verplichte eigen risico is door de overheid bepaald op € 385 per jaar. Als je meeverzekerd blijft met je ouders betalen zij ook deze kosten.

Verwacht je weinig zorgkosten en wil je korting op je premie? Dan kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico van maximaal € 500 per jaar. Dat betekent wel dat je voor diezelfde operatie in het ziekenhuis maximaal € 885 eigen risico moet betalen. Bedenk dus goed of je dat risico wilt en kunt lopen!

Bepaal je eigen risico

Dit is Anderzorg

Het leven is voor iedereen anders. Het laat je bewust gezond leven en soms bewust even helemaal niet. Aandacht voor jezelf wissel je af met aandacht voor de mensen om je heen. Op je eigen manier beleef je de momenten die er echt toe doen! Wij zetten ons in om jou zoveel mogelijk jouw leven te laten leiden.