Mijn kind wordt 18 jaar

Wanneer je kind de leeftijd van 18 bereikt, verandert ook hun zorgverzekering. Bij Anderzorg helpen we je graag bij deze overgang. Ontdek hoe we samen zorgen voor een soepele overgang naar een eigen zorgverzekering.

Wat verandert er?

De Basisverzekering is verplicht voor volwassenen die in Nederland wonen. Je kunt ervoor kiezen:

  • de zorgverzekering van je kind te behouden,
  • aan te passen
  • of een andere zorgverzekering af te sluiten. 

Als je kind 18 jaar wordt en gratis staat aangemeld op jouw zorgverzekering, verandert het volgende met ingang van de eerstvolgende maand:

  • Voor de zorgverzekering van je kind ga je premie betalen.
  • Het wettelijk verplicht eigen risico gaat ook gelden voor je kind.
  • Je kind krijgt minder vergoeding voor tandzorg en fysiotherapie uit de Basisverzekering.

Zorgverzekering van je kind

Kinderen tot 18 jaar krijgen vaak extra behandelingen bij de tandarts en fysiotherapeut vergoed uit de Basisverzekering. Als je kind staat aangemeld op jouw zorgverzekering, gelden vanaf hun 18e automatisch dezelfde voorwaarden en vergoedingen als voor jezelf. Je kunt de Basisverzekering van je kind wijzigen en aanvullende verzekeringen opzeggen of juist toevoegen. Bijvoorbeeld omdat fysiotherapie uit de Basisverzekering vervalt, maar je kind nog behandeld wordt voor een sportblessure.

Zorgverzekering aanpassen

Premie betalen

Omdat je kind nog bij jou op de zorgverzekering staat aangemeld, wordt de premie automatisch van het rekeningnummer afgeschreven dat bekend is bij Anderzorg. Heb je zelf de jaarpremie aan het begin van het jaar in één keer betaald? Als je kind dit jaar 18 wordt, heb je toen ook alvast de resterende jaarpremie voor je kind betaald.

Als verzekeringnemer blijf je financieel verantwoordelijk voor het betalen van de premie en het eigen risico van je kind. Je kunt ervoor kiezen om je kind over te zetten naar een eigen zorgverzekering. Op dat moment kun je een ander rekeningnummer aan de verzekering koppelen. Ook wordt je kind dan zelf financieel verantwoordelijk.

Tip: mogelijk heeft je kind recht op zorgtoeslag.

Zorgverzekering overzetten

Eigen risico van je kind

Het wettelijk verplicht eigen risico is € 385 en geldt voor volwassen vanaf 18 jaar. Dit is het maximale bedrag dat je per jaar betaalt als je zorgkosten maakt die door de Basisverzekering worden vergoed. Zodra je kind 18 jaar oud wordt, geldt vanaf de eerstvolgende maand het eigen risico. De hoogte van het eigen risico hangt af van het aantal nog resterende maanden.

Stel dat je kind op 25 juni 18 jaar wordt, dan geldt het eigen risico per 1 juli. Omdat het jaar dan nog 6 maanden duurt, betaalt je kind maximaal de helft van het jaarlijks verplichte eigen risico: € 192,50. Heb je zelf een vrijwillig eigen risico afgesloten bij je zorgverzekering? Dan geldt dat niet automatisch voor je kind, maar dit kun je wel apart aanvragen. Met een vrijwillig eigen risico krijg je namelijk korting op de premie.

Eigen risico aanpassen

Eigen zorgverzekering aanvragen

Heb je liever dat je kind een eigen zorgverzekering afsluit en niet langer bij jou is meeverzekerd? Dat kan op elk moment met ingang van de volgende maand! Zodra je kind een eigen zorgverzekering afsluit, wordt de polis van je kind op jouw zorgverzekering automatisch opgezegd. Vanaf dat moment ben je niet langer verantwoordelijk voor het betalen van de zorgpremie en eventuele kosten zoals het eigen risico of de eigen bijdrage van je kind.

Als ouder kun je een zorgverzekering aanvragen voor je kind. Met een DigiD kan je kind dat ook zelf doen. Anderzorg is een zorgverzekering speciaal gericht op jongeren. Door veel zaken online te regelen houden we de kosten laag en kunnen we een scherpe premie bieden. Omdat Anderzorg onderdeel is van Menzis zijn er goede afspraken gemaakt met zorgaanbieders.