Afvallen zonder dieet

Welke manier van afvallen werkt nou echt? We geven je 10 tips die langzamerhand je gewicht kunnen veranderen. Probeer de tips die je aanspreken eens uit.

Skip het koekje

Drink je koffie in een restaurant? Eet het bijgeleverde koekje niet op. Dat geldt ook als je thuis gewend bent om altijd een koekje te eten bij de koffie. Zeven koekjes minder per week scheelt je 335 kilocalorieën.

Knabbel bij het koken

Heb je tijdens het koken al trek en snoep je dan van plakjes kaas of andere hartige hapjes? Begin dan met het snijden van rauwkost voordat je gaat koken. Wat worteltjes, een halve paprika… Het levert nauwelijks calorieën, maar wel vezels en vitamines. Zeven plakjes kaas per week minder bespaart je 520 kilocalorieën.

Haal geen ongezonde snacks in huis

De verleiding is groot om juist nu ongezonde snacks in huis te halen. Maak vooraf een boodschappen lijstje en houd je aan dat lijstje. Haal voldoende rauwkost en fruit in huis. Of kies voor de diepvriesvarianten. 

Neem een appel

Aan het eind van de middag krijgen veel mensen lekkere trek. Ze bezwijken dan vaak voor een chocoladereep of een andere snack. Wil je gezond afvallen zonder dieet? Wees voorbereid en zorg voor een gezonde snack, zoals een appel of 2 mandarijnen. Drie chocoladerepen minder per week bespaart je 605 kilocalorieën.

Loop op en neer

Elke stap die je zet, is een stap naar je slankere zelf. Houd dat in gedachten en probeer zoveel mogelijk stappen te zetten. Neem zo vaak mogelijk de trap, ga lopend bellen en sta regelmatig op tijdens je werk of als je televisie kijkt. De winst om af te vallen zonder dieet? Minstens 1000 stappen per dag extra en zo’n 50 kilocalorieën per dag aan extra verbranding.

Ruil cruesli in voor muesli

Die lekker knapperige cruesli of granola in de yoghurt ’s ochtends? Dat levert flink wat suiker. Wil je gezond afvallen zonder dieet, dan is een suikervrije muesli van havermoutvlokken met een klein beetje honing een veel betere keuze. Overstappen scheelt je 370 kilocalorieën per week.

Zoek afleiding

Veel mensen gaan eten uit verveling. Probeer je ook nu aan je 3 hoofdmaaltijden per dag te houden en maximaal 3 tussendoortjes. Zoek afleiding op de momenten dat je toch trek krijgt, doe een puzzel, ga een boek lezen of een spelletje doen met je kinderen. 

Wissel af met water

Stoppen met suikerhoudende dranken is altijd een goed idee als je wilt afvallen. Kies voor een light of zero variant. Wissel dit af met water. Voor elk glas frisdrank bespaar je al gauw ongeveer 100 kilocalorieën.

Ruil wit of bruin in voor volkoren

Witte rijst, witte pasta en lichtbruin brood? Ruil het in voor zilvervliesrijst, volkoren pasta en volkorenbrood. Het is even wennen, maar dan zul je merken dat deze producten veel meer verzadigen. Ze bevatten veel vezels en je hebt een kleinere portie nodig en dat scheelt in je calorieënbudget. Elke dag één boterham met beleg minder scheelt per week 810 kilocalorieën.

Neem kleinere porties

Gebruik kleiner servies en bestek. Van kleinere borden, met kleiner bestek en met kleinere glazen eet en drink je minder. Laat de pan in de keuken staan en schep daar op. Zo kom je minder in de verleiding om voor een tweede keer op te scheppen.

Bonustip: eet bewust

Proef je met aandacht en neem je tijd voor je maaltijd? We leven in een drukke maatschappij en veel van onze activiteiten doen we op de automatische piloot. Veel mensen eten gedachteloos en eten daardoor te veel en te snel. Door met aandacht te eten en bewust te proeven wat je eet, leer je wanneer je vol zit en te stoppen met eten. Bovendien zal de vertering beter gaan doordat je langzamer eet. En voorkom je dat je last krijg van je maag of darmen.

Geschreven door:
Anderzorg redactie


meer van

Datum:
31 oktober 2023
Leestijd:
3 minuten