Hoe kan ik gezond afvallen

Eet je gezond? 

Gezond eten is belangrijk, maar wat is dat precies? Daarom heeft de Gezondheidsraad, een onafhankelijk wetenschappelijk adviesorgaan voor de regering en het parlement, de Richtlijnen Goede Voeding (2015) opgesteld. Door volgens deze richtlijnen te eten, verklein je het risico op een (chronische) ziekte. Om het positief te beschrijven: zo vergroot je de kans om gezond oud te worden. Eet jij al helemaal volgens deze richtlijnen? Ben jij benieuwd of jij nog iets kunt verbeteren in je voeding? Doe de zelftest

Hoeveel beweeg jij wekelijks?

De Beweegrichtlijnen adviseren om minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning te doen, verspreid over verschillende dagen. Aangevuld met tweemaal per week spierversterkende oefeningen. Weet jij eigenlijk wel hoeveel beweging jij wekelijks krijgt? Doe de beweegtest en krijg je inzicht in jouw beweegpatroon. Bovendien ontvang je persoonlijk advies waar je direct mee aan de slag kunt.

Zorg voor een goede energiebalans 

Je lichaam haalt energie uit voeding. Maar wat heeft jouw lichaam nodig? Je energiebalans is in balans als je net zoveel calorieën verbrandt als de energie die je binnenkrijgt. Eet je namelijk meer dan je verbrandt, dan heb je een calorie-overschot. Deze extra calorieën worden dan opgeslagen als vet. Eet je minder calorieën dan je verbrandt, dan zal het lichaam energie vrijmaken uit vet en val je af. Energie verbrand je door te bewegen. Daarom is de juiste balans tussen je eet-en beweegpatroon zo ontzettend belangrijk!  

Duurzaam gewichtsverlies bereik je met een gezonde leefstijl

Het beste is om gezond af te vallen en geleidelijk aan gewicht te verliezen. Zodat het ook vol te houden is. Houd rekening met het aantal calorieën wat je elke dag eet. Om af te vallen kun je denken aan 1500 calorieën per dag voor vrouwen, en 1800 calorieën per dag voor mannen. Zo val je af en  kun je goed en gezond eten. Let er ook op dat je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Een duurzaam gewichtsverlies bereik je met een gezonde leefstijl.  

Geschreven door:
Anderzorg redactie


meer van

Datum:
20 november 2023
Leestijd:
2 minuten