Heb ik een gezond gewicht

Als je wilt achterhalen of je een gezond gewicht hebt, dan kun je niet altijd blindelings vertrouwen op de weegschaal. Of op je body mass index (BMI). De vetverdeling in je lichaam is namelijk ook een belangrijke graadmeter. En dan met name de hoeveelheid buikvet die je hebt.  

Meet je buikomvang 

Met veel vet in de buikholte heb je een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2, terwijl veel vet rond de heupen hier niet of nauwelijks invloed op heeft. De buikomvang geeft dus een goede indicatie voor de kans op gezondheidsproblemen. Dat lees je niet af aan het cijfer op de weegschaal. 

Best handig om voor je gezondheid uit te gaan van je buikomvang, want deze kun je zelf meten! Om te achterhalen of je een gezonde middelomtrek hebt, kun je een meetlint gebruiken.  

Is jouw gewicht een gezond gewicht? 

Misschien wil je afvallen, of vind je je gewicht wel prima zo. Maar is jouw gewicht ook een gezond gewicht? Dat hangt af van hoeveel je weegt in verhouding tot je lengte, oftewel je Body Mass Index (BMI).  

Een gezond gewicht hebben is belangrijk voor je gezondheid. Je hebt dan minder snel last van gewrichts- en spierpijn, je hebt meer energie en je slaapt beter. Ook heb je minder kans op aandoeningen als diabetes en hart- en vaatziekten. 

 

 

Wil jij een compleet beeld hebben van jouw gezondheid? Vul de Persoonlijke Gezondheidscheck van het NIPED instituut in en ontvang binnen 20 minuten je eigen gezondheidsrapport. Deze vragenlijst wordt geadviseerd door huisartsen, bedrijfsartsen en gezondheidsfondsen. 

Doe de check

Geschreven door:
Anderzorg redactie


meer van

Datum:
31 oktober 2023
Leestijd:
1 minuut