Het slaapritme van je baby

Je kleine bepaalt vanaf de geboorte jouw leven. Helaas, want een nacht goed doorslapen gebeurt daardoor minder vaak dan je zou willen. Dit betekent niet dat je de pijn niet kunt verzachten. Als je de slaapfases herkent, kun je daar op inspelen. Op die manier stem je het slaapschema van je baby meer af op dat van jou.

0-3 maanden: onrustig en ondiep

De eerste weken van je baby kenmerken zich door rusteloosheid. Het grootste gedeelte van zijn onregelmatige slaap brengt je kindje door in REM-fase. Dit is een lichte fase in de slaapcyclus, vol dromen en (oog-)bewegingen.
 

3-4 maanden: het begin van een slaapcyclus

In deze periode slaapt je kind steeds meer als een volwassene. In plaats van direct in de REM-slaap te vallen, begint er een slaapcyclus te ontstaan met verschillende fasen. Als gevolg hiervan slaapt je baby ook dieper. Inclusief de verschillende dutjes overdag, slapen baby's van deze leeftijd gemiddeld zo'n 12 tot 16 uur per dag.
 

5-6 maanden: ieder kind slaapt anders

Baby's van bijna een halfjaar oud verschillen veel in slaapritmes. Waar het ene kind moeiteloos meer dan 5 uur achter elkaar slaapt, wordt de ander om de paar uur wakker. Er zijn ook baby's die op deze leeftijd al meer dan 10 uur doorslapen. Wees niet bang als jouw kleine dat nog niet doet - dit is meer uitzondering dan regel. 
 

7-12 maanden: je kind slaapt door - en jij dus ook

Eindelijk: je kleine slaapt door. Of, nou ja - hopelijk. 15% van de baby's heeft op deze leeftijd namelijk nog steeds moeite met doorslapen. De overige 85% daarentegen slaapt dus wél goed door of valt uit zichzelf weer in slaap nadat hij wakker is geweest. 

Geschreven door:
Anderzorg redactie


meer van

Datum:
19 juli 2023
Leestijd:
1 minuut