Slaapsaboteurs

Meer en beter slapen, soms liggen we er wakker van. Letterlijk! Toch is goed slapen helemaal niet zo moeilijk, zolang je de volgende stoorzenders voor een goede nachtrust mijdt. Daarom: 7 tips om beter te slapen. Wist je dat je als klant van Anderzorg korting krijgt op de ademhalingstool Moonbird?

Tip 1 Geen ruziemaken

Nummer 1 onder de wakkerhouders is stress. Als je ’s avonds tot laat doorwerkt of ruzie maakt met je partner, is de kans groot dat je daarna de slaap niet kunt vatten. Ook het kijken van een enge film of actiefilm kan de nachtrust behoorlijk verstoren. En zelfs van een discussieprogramma kun je zo verhit raken dat je ervan wakker ligt. Laat deze zaken achterwege ’s avonds op tijd in de ontspanmodus.

Tip 2 Liever niet hardlopen

Inspanning leidt in principe tot ontspanning. En daardoor slaap je makkelijk in. Maar de mate van inspanning en de timing zijn wel van belang. Een avondwandelingetje na het eten en je slaapt als een roos. Loop je om 22.00 uur 5 kilometer hard, dan is je systeem zo ‘opgepompt’ dat je er behoorlijk wakker van kunt liggen. Niet doen dus. Seks daarentegen is een uitstekende manier om ontspannen de nacht in te gaan.

Tip 3 Let op waakmutsjes

Koffie is ’s morgens verkwikkend, maar ’s avonds is het een belangrijke oorzaak van wakker liggen! Zelfs dat ene kopje om 4 uur ’s middags kan voor slapeloosheid zorgen bij mensen die gevoelig zijn voor het effect van cafeïne. Hetzelfde geldt voor (groene) thee of cola.

Tip 4 Hoezo, slaapmutsjes?

Een slaapmutsje zoals een borreltje of glaasje wijn kan helpen om de slaap te vatten, maar drink er 2 te veel en je ligt de halve nacht wakker. Alcohol verdooft, maar alcohol geeft ook veel energie.

Tip 5 Niet te zwaar tafelen

Binnen de Chinese geneeskunde zegt men dat de lever overbelast is als je wakker ligt tussen 1 en 3 uur ’s morgens. Wetenschappelijk is dat niet goed onderbouwd, maar we weten allemaal uit eigen ervaring dat een zware maaltijd een beruchte stoorzender is van een goeie nachtrust. Al is het alleen al door het ongemakkelijke gevoel van een volle maag, al dan niet in combinatie met brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel en oprispingen.

Tip 6 Niet te vroeg naar bed

Als je elke avond om 12 uur naar bed gaat en moeiteloos in slaap valt, kun je enorm wakker liggen als je er een keer eerder induikt. Dat heeft te maken met het hormoon melatonine dat ervoor zorgt dat onze lichamelijke processen keurig verlopen in een 24-uurs- ritme. Als de klok wordt verzet heeft heel Nederland daarom ineens een mini-jetlag. Probeer vaste tijden aan te houden voor opstaan en naar bed gaan. Je lichaam en slaappatroon zijn daar het beste bij af.

Tip 7 Let op de schermtijd

Met het blauwige licht van TV’s, smartphones en andere beeldschermen zijn we massaal onze slaapcyclus aan het verstoren. We geven de hersenen met dit licht een signaal dat het overdag is, terwijl het avond is. Dat verstoort de biologische klok en de afgifte van het hormoon melatonine. Doof kunstlicht (en beeldschermen) dus minstens 2 uur voor bedtijd en steek eventueel een kaarsje aan. Het warme kaarslicht is geen probleem.

Ontdek Moonbird

Vind je het lastig om te ontspannen? Misschien is Moonbird iets voor jou. Deze ademhalingstool helpt met ontspannen, kalmeren en slapen. Als verzekerde van Anderzorg ontvang je € 40 korting op de aanschafprijs.
lees meer

Geschreven door:
Anderzorg redactie


meer van

Datum:
10 november 2023
Leestijd:
3 minuten