3 tips om door te slapen

02:14 uur. Je ligt weer klaarwakker. En dit is niet de eerste keer deze nacht. Herkenbaar? Naarmate je ouder wordt, neemt de kans op zulke nachten steeds verder toe. Deze drie tips gaan je helpen met een betere nachtrust. Wist je dat je als klant van Anderzorg korting krijgt op de ademhalingstool Moonbird? 

Tip 1. Let op wat je eet

Voor een onverstoorde nachtrust is het belangrijk te letten op je voeding. Eet minimaal een uur voordat je gaat slapen je laatste maaltijd of snack. Ga dan niet voor pittig of vet eten, maar kies fruit, noten of yoghurt. Deze producten zijn makkelijk verteerbaar en bevatten de stofjes tryptofaan en magnesium. Magnesium helpt je te ontspannen en tryptofaan bevordert de aanmaak van melatonine, wat je lichaam, als je ouder wordt, steeds minder goed zelf kan aanmaken. Laat melatonine nu net het stofje zijn dat je helpt om in slaap te vallen én om door te slapen.

Tip 2. Let op wat je drinkt

Een glaasje wijn voor het slapengaan? Doe maar liever niet. Alcohol verstoort de slaap- en waakperiodes tijdens de nacht, waardoor je onrustig slaapt. Hetzelfde geldt voor roken. Steek je laatste sigaret dus minimaal een uur voordat je gaat slapen op. Lees ook dit blog: 'Slaapmutsjes helpen ze echt?'.

Tip 3. Zorg voor een comfortabele slaapkamer

Diep en ononderbroken slapen kan alleen als je slaapkamer daar de geschikte omgeving voor is. Dit betekent dat je kamer een temperatuur heeft van 16 tot 18 graden en goed geventileerd wordt. Zorg er ook voor dat je licht buiten de kamer houdt, door bijvoorbeeld te investeren in verduisterende gordijnen. Zo creëer je een donkere ruimte waarin je onverstoord kunt slapen.

Doorslapen: de feiten

Vaak wakker worden 's nachts is vervelend. Doorslapen is samen met in slaap vallen en slaapefficiëntie (de hoeveelheid uren die je écht slapend in bed doorbrengt) de belangrijkste indicator voor jouw slaapkwaliteit. Een goede nachtrust is een must om je meest energieke, gelukkige en gezonde zelf te zijn. Dat is soms lastig, zeker als oudere. Ben je namelijk boven de 65 jaar, dan neemt je melatonineaanmaak af en breng je minder tijd door in de REM-slaap. Als gevolg hiervan wordt je ’s nachts vaker wakker. Jij ook? Je bent niet de enige. 18% van de mannen en maar liefst 25% van de vrouwen boven de 65 heeft hier last van. Gelukkig helpen bovenstaande tips om het doorslapen makkelijker te maken.

 

Ontdek Moonbird

 

Vind je het lastig om te ontspannen? Misschien is Moonbird iets voor jou. Deze ademhalingstool helpt met ontspannen, kalmeren en slapen. Als klant van Anderzorg ontvang je € 40 korting op de aanschafprijs.

 

lees meer

 

Geschreven door:
Anderzorg redactie


meer van

Datum:
3 augustus 2023
Leestijd:
2 minuten