Ziek op reis? Dit moet je weten (en zo voorkom je het!)

22 mei 2019Anderzorg

Ben je na weken rondtrekken nét gearriveerd op die tropische bestemming, lig je vervolgens dagenlang in bed. Ziek! Wat nu? En hoe kun je zo’n reizigersziekte in de toekomst voorkomen?

Van de beruchte Bali Belly tot malaria en knokkelkoorts; die langverwachte reis naar de andere kant van de wereld kan in de praktijk een stuk minder paradijselijk uitpakken. Bij reizen naar Afrika, Azië, het Midden-Oosten, Midden- en Zuid-Amerika en een aantal Europese landen zijn daarom diverse voorzorgsmaatregelen nodig om te voorkomen dat je een infectieziekte oploopt. Noud Schel, arts bij KLM Health Services, deelt zijn beste tips.

Goed voorbereid op reis

“Er bestaan over de hele wereld ontzettend veel virussen die ziektes veroorzaken”, vertelt hij. “En allemaal worden ze op een andere manier overgedragen; zo krijg je hepatitis A vaak door besmet water of eten en wordt malaria door muggen verspreid.” Veel virussen gaan vanzelf weer over en zijn niet bedreigend, maar van anderen kun je erg ziek worden. Schel: “Het is daarom enorm belangrijk te zorgen voor een goede voorbereiding vóór vertrek. Begin daar het liefst zo’n zes tot acht weken van tevoren mee.” In drie stappen:

1. Laat je vakkundig informeren

“De reizigersverpleegkundigen bij Travelclinics en de GGD zijn perfect op de hoogte van de laatste risico’s en ontwikkelingen in de wereld. Betrouwbare websites zijn die van het RIVM en het LCR: www.rivm.nl en www.lcr.nl.”

2. Haal de prikken die je nodig hebt

“De juiste vaccinaties en medicijnen kunnen veel typische reizigersziektes voorkomen. Welke prikken of pillen je nodig hebt, is afhankelijk van je bestemming en reisperiode.”

3. Check je verzekering

“Welke kosten worden vergoed? Zorg bovendien dat het alarmnummer van je zorgverzekering in je telefoon staat en wacht, als je ziek bent, niet te lang met bellen.”

Inpakken en wegwezen: de reizigersapotheek

Bij een gedegen voorbereiding hoort bovendien een goede reizigersapotheek. Met wat handige hulpmiddelen kun je veel gezondheidsrisico’s ook ná vertrek nog ondervangen. Voor in je backpack:

  • Een kleine EHBO-set

Met pleisters, jodium, paracetamol, diarreeremmers, ORS en een tekentang.

  • Antimuggenmaatregelen

Zorg voor muggenspray met DEET, bedekkende kleding en een klamboe.

  • Handendesinfectiemiddel

Om je handen schoon te houden. Buiktyfus en hepatitis A worden namelijk verspreid via water en eten.

Code rood: koorts

Voel je je niet helemaal lekker? Bij een aantal signalen is het belangrijk direct in actie te komen. “Koorts is alarmbel nummer 1 en áltijd reden om naar een dokter te gaan”, waarschuwt de arts. “Zeker wanneer je in de tropen bent of in een malariagebied bent geweest. Daarnaast zijn symptomen als ijlen, koude rillingen of hevig zweten reden om zo snel mogelijk een dokter te bezoeken.” Luister bovendien goed naar je lichaam én je reisgenoten. “Ga naar het ziekenhuis als je het niet vertrouwt”, besluit Schel. “Maar luister ook naar de mensen om je heen. Een infectieziekte kan ervoor zorgen dat je niet meer helder denkt. Bagatelliseer je klachten niet, vertrouw ook op het oordeel van je medereizigers.”
Olivier werd ernstig ziek op de Filipijnen. In onze podcast deelt hij zijn verhaal en vertelt dr. Noud Schel over de gezondheidsrisico’s op reis.