Zo zorg je dat jij je telefoon onder de duim houdt

in plaats van andersom

14 juli 2020 Anderzorg

De afgelopen weken hebben we hier aandacht besteed aan een gezonde balans tussen on- en offline zijn. Een aantal zaken komt telkens opnieuw terug:

  • We zijn bijna allemaal blij dat we een smartphone op zak hebben;
  • We hebben ‘m helaas iets vaker in onze hand dan in onze broekzak;
  • Inmiddels weten we ook dat even ‘uitstaan’ en ‘opladen’ hartstikke gezond is;
  • Het is ook best lastig om je gedrag te veranderen. Je wilt namelijk toch graag het nieuws checken of je favoriete influencer in de gaten houden.

Daarom delen we hier een aantal praktische en concrete tips om je een handje te helpen!

Check je schermtijd!

We horen je denken: “moet ik nu mijn telefoon pakken om mijn schermtijd te checken?” Ja! Waarom? Gedragsverandering begint met bewustzijn. Er zijn genoeg apps die je gebruik inzichtelijk maken. Misschien schrik je wel van hoeveel uur per dag je aan het scrollen bent. Stel jezelf dan de vraag waarom je dat doet. Is het verveling? Gebrek aan contact? Bedenk wat je nog meer kan doen op dat soort momenten. Een boek pakken of met vrienden afspreken bijvoorbeeld.

Over vrienden gesproken: betrek je vrienden!

Heb je je gebruik inzichtelijk gemaakt, kan je grenzen stellen. Er zijn apps die je daarbij helpen. Bijvoorbeeld Moment, App Detox en Forest, maar die kan je wegklikken. Je vrienden niet. Bovendien hebben die het beste met je voor, toch? Bespreek het met ze. Dan wordt het ook makkelijker om elkaar te helpen. Misschien kan je er zelfs iets tegenover zetten: als je tijdens het eten toch op je mobiel zit, betaal jij het toetje!

Zet je meldingen uit

Klinkt simpel, werkt supereffectief! Zo bepaal jij – en niet je apps – wanneer je berichtjes leest. De overtreffende trap is je scherm bij instellingen op zwart-wit zetten. Zo word je niet verleid door die kleurrijke apps om op dat rode bolletje te klikken. Bestaat er nog een overtreffende van de overtreffende trap? Ja! Laat je telefoon wat vaker op tafel liggen. Je hoeft in de supermarkt, op de wc of tijdens je lunch niet voor iedereen bereikbaar te zijn.

Dit is slechts een greep uit de duizend dingen die je kan doen om het heft weer in eigen handen te nemen. Wees daarbij ook niet te streng voor jezelf. Je kunt je gedrag niet met een klik op de knop veranderen. Maar een beetje minderen zou wel fijn zijn! Rest ons alleen nog de vraag: wat ga je doen met alle tijd die je straks overhebt?