Mediteren op het werk

Op het werk lijkt het soms eindeloos door te gaan: de stroom mailtjes, verzoeken, telefoontjes, vergaderingen. Hoe zorg je dat je niet het gevoel krijgt kopje onder te gaan? Mindfullnesstrainer Eveline Brand geeft korte meditatie-oefeningen voor op het werk.

1 Laat de stresscurve weer dalen

Als we stress hebben doordat we een deadline moeten halen of een lastig gesprek moeten voeren, is dat niet alleen maar vervelend. Het lichaam maakt stofjes aan zoals adrenaline en cortisol die ons helpen het doel te bereiken en ons scherp houden. Wel moeten die stofjes snel weer naar een lager, gezonder peil kunnen terugzakken, want chronische stress is wél riskant. Neem dus bewust momenten van pauze waarin jouw stresscurve weer kan dalen. Volg na het halen van de deadline bijvoorbeeld 3 minuten lang, achter je bureau, aandachtig je ademhaling. Of vertraag je stap als je na dat lastige gesprek een kop thee gaat halen en drink die met aandacht op.
 

2 Zoek een stilteruimte

Wil je die tredmolen wat langer stopzetten en echt met aandacht terugkeren bij jezelf, kijk dan eens of er een stilteruimte is op jouw werk. Steeds meer bedrijven hebben die. Misschien kun je 1 of 2 keer per week een deel van je lunchpauze besteden aan een kwartier  meditatie. Je deur op slot draaien of een rustige plek buiten kantoor zoeken kan natuurlijk ook. En gun jezelf dan die tijd waarin je niets anders doet dan de ademhaling volgen, en opkomende gedachten laat overdrijven zonder erin mee te gaan.

3 Voel je lichaam

Je zit middenin een vergadering en je voelt die stresscurve weer stijgen. Je ergert je, of maakt je zorgen over wat er wordt besproken. Zak dan even heel bewust uit je hoofd, in je lijf. Vaak piekeren en malen we maar door, zodat we de dingen niet meer zo helder zien. Breng je aandacht daar bewust vandaan en voel je voeten stevig op de grond. Voel je zitvlak op de stoel; zak met aandacht in dat lichaam. Met een frissere blik kun je daarna alsnog besluiten of je gaat reageren – of niet…
 

4 Zet de automatische piloot even uit

De kortste definitie van ‘zen’, zo wordt weleens gezegd, luidt: ‘Eén ding tegelijk doen’. Het werkt heel meditatief om dagelijks minstens één handeling met volle aandacht te doen, en niet op de automatische piloot. Neem bijvoorbeeld een paar minuten de tijd om je eerste kop koffie echt aandachtig te proeven en te ruiken, zonder tegelijkertijd iets anders te doen. Of sluit met aandacht je computer af aan het einde van de dag, waarmee je ook echt je werkdag achter je kunt laten.

5 Wandel in je pauze

En dan, last but not least, een bekende: de lunchpauzewandeling. Ook die is steeds meer in opkomst en is een effectieve manier om letterlijk even uit de maalstroom te stappen. Loop naar buiten en stap daarmee uit die werkplek. Voel je voeten, voel de wind, de zon, desnoods de regen – het doet wonderen voor je concentratie én je creativiteit. 

Ontdek Moonbird

Vind je het lastig om te ontspannen? Misschien is Moonbird iets voor jou. Deze ademhalingstool helpt met ontspannen, kalmeren en slapen.Als verzekerde vanAnderzorg ontvang je €40 korting op de aanschafprijs.

Lees meer

 

Geschreven door:
Anderzorg redactie


meer van

Datum:
10 oktober 2023
Leestijd:
3 minuten