Tien goede mindfulness boeken en apps

Wil je je levensstijl wat rustiger maken? Dit kan door het trainen van mindfulness. Maak kennis met het gedachtegoed met een app of boek. We zetten er tien voor je op een rij. 

Mindfulness App

 • Voor beginners en gevorderden
 • Meditatie en yoga oefeningen
 • Gratis

Deze app stimuleert het trainen van mindfulness door meditatie en yoga oefeningen, praktische aanwijzingen en herinneringen gedurende de dag. De app geeft goede achtergrondinformatie en is uit te breiden met losse aankopen of een abonnement van 5 euro per maand. Daarmee krijg je toegang tot meer dan 250 voornamelijk Engelstalige meditaties, waaronder een groot aantal cursussen op thema.

Stilzitten 

 • Voor beginners en jongeren
 • Begeleide meditaties
 • Leer beter met stress omgaan

Deze app neemt je stap voor stap mee door het proces van mediteren. Daarom vallen beginners en jongeren ook onder de doelgroep van de app. De app is opvallend gemakkelijk in gebruik, vraagt geen informatie op en je eerste meditatie kun je al na enkele drukken op de knop beginnen. De opbouw van de app is dan ook simpel. Er staan alleen een paar teksten en geluidsbestanden in. Alleen beschikbaar voor Android.

Headspace

 • 8,5 miljoen gebruikers wereldwijd
 • Speciale meditatiepakketten
 • Engelstalig

Deze app is opgericht door een voormalige boeddhistische monnik en biedt een dagelijkse begeleide meditatie. Er zijn ook speciale meditatiepakketten voor gezondheid, sport en verbetering van prestaties. De eerste 10 sessies van 10 minuten zijn gratis, daarna betaal je 95 euro per jaar. De app is in het Engels, maar door de video’s eenvoudig te volgen.

Insight Timer

 • Engelstalig en Nederlandstalig
 • 3 miljoen gebruikers wereldwijd
 • Gratis, met in-app aankopen

Insight Timer is een meditatie app met zowel Nederlandstalige als Engelstalige meditatie-oefeningen. Met meer dan 3 miljoen gebruikers wereldwijd is dit een veelgebruikte app. Deze app wordt onder meer aanbevolen door de Vereniging van Mindfulness-based trainers Nederland en de Vereniging voor Mindfulness.

Mindfulness, In de maalstroom van je leven 

Edel Maex

Voor wie beter wil omgaan met de onvermijdelijke stress van het leven. In plaats van voortdurend toe te leven naar doelen die ver in de toekomst liggen, leer je met een milde open aandacht aanwezig te zijn bij wat nu is. Dit boek leert je hoe je de rust en helderheid kunt opzoeken in jezelf. Ook als het leven je deze rust niet gunt, geeft mindfulness je de vrijheid goed om te gaan met de onrust, zonder jezelf erin te verliezen.

Mindfulness, krachtig en mild leven in het nu

David Dewulf

Het Mindfulness werkboek leert je stap voor stap de vaardigheden om stress aan te pakken, minder te piekeren en depressie te voorkomen. Het combineert daarvoor op een unieke manier mindfulness met sleutelelementen uit de positieve en cognitieve psychologie en Mind/Body Medicine. De korte teksten, afgewisseld met citaten, verhalen, oefeningen en praktijkvoorbeelden, maken dit boek erg toegankelijk voor een breed publiek.

Meditatie

Daniel Goleman, Richard Davidson

Daniel Goleman en Richard Davidson brengen als ervaringsdeskundigen én wetenschappers verslag uit van al meer dan 30 jaar onderzoek naar het blijvende effect van meditatie, al ver voordat meditatie in het Westen populair werd. Wat voor effect heeft meditatie op ons brein, onze gewoonten, onze genen? Zijn er veranderingen waar te nemen op de langere termijn? We kunnen veel meer profijt hebben van meditatie, en de auteurs laten overtuigend zien hoe.

Tem je geest

Ruby Wax

Wax laat op haar eigenzinnige manier zien hoe onze constant doorjakkerende en zelfkritische gedachten ons gestrest en angstig kunnen maken. Daarnaast legt ze uit hoe we deze cirkel kunnen doorbreken. We moeten verbindingen in onze gedachten opnieuw aanleggen en zo rust vinden in deze hectische wereld.

Mindfulness voor beginners

Jon Kabat-Zinn

Jon Kabat-Zinn is de grondlegger van mindfulness. In 5 delen beginnen, volhouden, verdiepen, rijpen en oefenen komen de cruciale aspecten van mindfulness aan bod en leer je hoe mindfulness een gunstig effect kan hebben op je welbevinden en je gezondheid. Mindfulness voor beginners is een basisboek waarmee je direct aan de slag kunt. Je kunt de meditaties oefenen met behulp van de bijgevoegde cd. 

Mindfulness voor een gelukkig leven

Thich Nhat Hahn

Als je bewust leeft, beweegt, eet en met relaties bezig bent, voel je je vanzelf gelukkiger. Met zijn oefeningen in mindfulness leert Thich Nhat Hanh je je geest te trainen om in het moment te leven. De oefeningen verbeteren je concentratie en verschaffen je inzicht, waarmee je je uiteindelijk kunt bevrijden van angst, spanning en boosheid en je het geluk beter kunt ervaren.

 

 • Anderzorg attendeert op diverse producten en diensten die je kunt gebruiken ter ondersteuning bij mindfulness. De mate waarin privacy(rechten) een rol spelen bij deze producten en diensten is afhankelijk van de organisatie die deze producten en diensten aanbiedt. Anderzorg is niet verantwoordelijk voor de gebruikersvoorwaarden die de aanbieders van deze producten en diensten hanteren ten aanzien van uw persoonsgegevens. De aanbieders bepalen zelf hun gebruikersvoorwaarden. De gebruikersvoorwaarden die de aanbieders hanteren hebben een reikwijdte van geen gebruikersvoorwaarden tot en met het gebruik van je gegevens voor commerciële doeleinden. Je bepaalt zelf of je instemt met de (gebruikers)voorwaarden die de aanbieder van het product of dienst waarin je geïnteresseerd bent hanteert.
 • OntdekMoonbird

  Vind je het lastig om te ontspannen? Misschien is Moonbird iets voor jou. Deze ademhalingstool helpt met ontspannen, kalmeren en slapen.Als verzekerde vanAnderzorg ontvang je €40 korting op de aanschafprijs.

 • Lees meer

Geschreven door:
Anderzorg redactie


meer van

Datum:
10 oktober 2023
Leestijd:
4 minuten