Rust en ruimte in je hoofd

Ideeën, hersenspinsels, indrukken: gaat je brein vaak alle kanten op? Dan is het goed om je bovenkamer af en toe op vakantie te sturen. We geven 6 opruimtips.

1 Even braindumpen

Helemaal trend: elke week een braindump maken. Dit geeft overzicht en rust in je hoofd. Pak een schrift en schrijf daar alles in wat je nog moet en wil doen. Verdeel de taken in bijvoorbeeld ‘werk’, ‘huis’ of ‘vakantie’ en maak voor elk onderdeel een to-do-lijst. Beslis welke dingen je nu gaat doen of op korte termijn. Zet ze in je agenda en streep ze af op de lijst. Kom je klussen tegen die in een paar minuten af te handelen zijn? Doe die dan meteen en streep ze af. Kijk eventueel ook of er dingen zijn die anderen kunnen doen.

2. Have done it!  

Geen voorstander van to-do-lijstjes? Denk dan eens aan een have-done-it-lijst. Neem in de middag even tijd om te reflecteren op wat je hebt gedaan en erken dat je er moeite in hebt gestoken. Zo sta je even stil bij wat je allemaal voor elkaar hebt gekregen, iets waar je anders in de drukte van de dag waarschijnlijk niet eens over zou hebben nagedacht. Onbewust geeft het je waarschijnlijk een gevoel van voldoening en innerlijke rust.

3 Eén met de natuur

Urenlang lopen in de natuur, het ene been voor het andere: het zorgt voor een weldadige rust en helpt je hoofd leegmaken. De natuur relativeert enorm en tijdens het wandelen maken je hersenen dopamine aan, een neurotransmitter die een rol speelt bij het voelen van geluk. Tip: doe het met volle aandacht en gebruik voor een extra boost je zintuigen om je onder te dompelen in de natuur. Voel de wind of de zon, ruik de geuren, proef de bramen, hoor de vogels fluiten...  

4. Eén ding tegelijk

Je brein kan maar 1 gedachte tegelijk hebben, dus maak daar gebruik van. Door te focussen op 1 ding tegelijk, liefst datgene waar je nu fysiek mee bezig bent, ‘vergeet’ je als het ware al het andere. Het is de basis van mindfulness. Voel bewust het warme water van de douche, drink je thee met aandacht, bestudeer je tanden tijdens het tandenpoetsen. Als je dit al doet bij het begin van de dag, zet je een heel andere toon die de hele dag kan doorklinken.

5 Je brein op pauze

Ga rustig zitten, sluit je ogen en focus jezelf zo’n 10 seconden op de gedachten die door je hoofd stromen. Stel jezelf dan de vraag: wat zal mijn volgende gedachte zijn? Als het goed is, popt er niet meteen een volgende gedachte op in je hoofd en ervaar je een soort pauze in je gedachtestroom. Houd dat gevoel van rust in je hoofd zo lang mogelijk vast. Hoe vaker je deze mini-meditatie oefent, hoe langer deze pauze wordt en hoe meer rust in je hoofd je ervaart. Deze tip kun je altijd en overal doen.

6 Praat je hoofd leeg

Praat over dat waar je hoofd vol van zit tegen een dierbare die alleen luistert en niet reageert. Zo hoor je jezelf praten waardoor je meer afstand van je eigen gedachten kunt nemen. Soms kom je al pratende tot oplossingen of conclusies, en is je hoofd na afloop een stuk leger. Hou je je gedachten liever voor jezelf? Denk dan eens aan ‘free writing’. Schrijf op een stuk papier wat er in je opkomt en laat je gedachten de vrije loop. Geeft rust in je hoofd, en wie weet komen er ook nog eens creatieve ideeën bij je naar boven. 

Ontdek Moonbird

Vind je het lastig om te ontspannen? Misschien is Moonbird iets voor jou. Deze ademhalingstool helpt met ontspannen, kalmeren en slapen. Als verzekerde van Anderzorg ontvang je €40 korting op de aanschafprijs

Lees meer

Geschreven door:
Anderzorg redactie


meer van

Datum:
10 oktober 2023
Leestijd:
3 minuten