Een onzuivere huid en voeding, is er een relatie?

12 september 2017 door Anderzorg

Je hebt het vast wel eens gehoord: mensen die zeggen dat ze van chocolade eten puistjes krijgen. Tijdens de WhatsApp de diëtist spreekuren wordt vaak gevraagd of je met voeding een onzuivere huid kunt bestrijden. Wat zegt de wetenschap hier over en wat kun je er mee in de praktijk? Lees het in dit blog.

De huid en zijn functies

Voordat we antwoord kunnen geven op de hoofdvraag, is het misschien handig eerst wat uitleg te geven over de huid en zijn functies. De huid bestaat uit verschillende lagen. De bovenste laag is de opperhuid (met daarin twee sub-lagen, de hoornlaag en slijmlaag), daaronder de lederhuid met daaronder het onderhuids bindweefsel. De opperhuid bestaat uit levende (slijmlaag) en dode (hoornlaag) cellen. De lederhuid bestaat voor het grootste gedeelte uit bindweefselcellen. Het bevat weefselvloeistof die de laag voorziet van voedingsstoffen en zuurstof. In deze laag liggen de haarzakjes, waar haren uit groeien, maar ook zintuigcellen, bloedvaten, en zweetklieren. De haarzakjes bevatten talgklieren en zij scheiden talg uit. Talg is een vette stof die het haar en de hoornlaag soepel houden. Het onderhuids bindweefsel bevat vetcellen, waardoor deze laag een isolerende werking heeft. De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam en biedt je lichaam bescherming. Het zorgt voor temperatuur regulatie, uitscheiding van afvalstoffen en de productie van vitamine D.

Een onzuivere huid

Mee-eters, puistjes en acne kunnen voorkomen bij een onzuivere huid. Een mee-eter is een ophoping van talg en ontstaat door een verstopte talgklier. Mee-eters zijn zwart van kleur. Puistjes zijn talgklieren die door bacteriën zijn gaan ontsteken. Een puistje heeft een witte kop, welke bestaat uit talg en pus. Acne is een hevige vorm van ontstoken talgklieren. De meest bekende vorm van acne is acne vulgaris, ofwel (jeugd)puistjes, die ontstaan bij pubers en jong volwassenen.

Voeding en acne

Je hebt het vast wel eens gehoord: mensen die zeggen dat ze van chocolade eten puistjes krijgen. Vaak worden vette en suikerrijke producten als trigger genoemd, maar tot op heden is er nog geen overtuigend wetenschappelijk bewijs dat daadwerkelijk de oorzaak-gevolg relatie aantoont. Zo wordt de inname van magere melkproducten geassocieerd met acne bij tieners, maar een associatie is nog geen oorzaak-gevolg relatie. Ook wordt het Westerse voedingspatroon gelinkt aan het ontstaan van een onzuivere huid. Het Westerse voedingspatroon bestaat uit veel bewerkte, suiker-, vet- en eiwitrijke producten en in mindere mate uit groente en fruit. Nogmaals, er is geen overtuigend wetenschappelijk bewijs voor. Wel blijkt dat genetische factoren (zoals familieleden met ernstige acne), hormonale factoren (zoals menstruatie en zwangerschap) en psychologische stress een grotere rol spelen in het ontstaan van een onzuivere huid.

Conclusie

Alhoewel een onzuivere huid wordt geassocieerd met de inname van een vet- en suikerrijk eetpatroon, maar ook zuivelproducten, is er vanuit de wetenschap nog geen overtuigend bewijs. Een associatie, ofwel een verband, betekent geen oorzaak-gevolg relatie. Heb je last van een onzuivere huid en wil je weten wat je daar aan kunt doen? Je kunt in ieder geval proberen te eten volgens de Richtlijnen goede voeding. Dat is een eetpatroon met veel onbewerkte producten zoals groenten, fruit, noten, en peulvruchten. Heb je last van ernstige huidproblemen? Neem dan ook altijd contact op met je huisarts of dermatoloog, zodat zij je verder kunnen helpen.

Bronnen:

  1. Burris J, Rietkerk W, Woolf K. Ache: the role of medical nutrition. J Acad Nutr Diet. 2013; 113(3):416-30.
  2. Fiedler F, Stangl GI, Fiedler E, Taube KM. Acne and Nutrition: A Systematic Review. Acta Derm Venereol. 2017; 97:7-9
  3. Gezondheidsraad. Richtlijnen goede voeding 2015. Den Haag: Gezondheidsraad, 2015; publicatienr. 2015/24. ISBN 978-94-6281-089-1.Zo werkt het lichaam. De huid; functies van de huid. 2014. Beschikbaar viahttp://www.zowerkthetlichaam.nl/3745/de-huid-functies-van-de-huid/
  4. Huidarts. Wat is acne. Z.d. Beschikbaar via https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/acne/
  5. Huidinfo. Acne. 2014. Beschikbaar via http://www.huidinfo.nl/acne.htm
  6. LaRosa CL, quasi KA, Koons K, Kunselman AR, Junjia Zhu MA, Thiboutot DM, Zaenglein AL. Consumption of dairy in teenagers with and without acne. American Academy of Dermatology. 2016;75(2):318-322.
  7. Magin P, Pond D, Smith W & Watson A. A systematic review of the evidence for 'myths and misconceptions' in acne management: diet, face-washing and sunlight. Fam Pract. 2005 Feb;22(1):62-70. Epub 2005 Jan 11.
  8. Scholte G & Marree I. Bioplek; de huid. 1999. Beschikbaar via http://www.bioplek.org/animaties/mens_overigen/huid.html
  9. Zo werkt het lichaam. Oorzaak en behandeling van acne vulgaris; puistjes. 2009. Beschikbaar via http://www.zowerkthetlichaam.nl/121/acne-vulgaris/

I'm a Foodie

Onze 20 diëtisten en voedingswetenschappers bloggen over gezonde voeding. Onafhankelijke kennis door echte professionals uit het vak. Kijk; da's duidelijk!

  • ir. Marijke Berkenpas
    Diëtist, voedingswetenschapper - Founder I'm a Foodie