Gezond eten tijdens drukke dagen

24 april 2019 door Anderzorg

De samenleving is volledig ingespeeld op onze drukke levens: overal vinden we voorverpakte maaltijden, snacks, voedselautomaten, fastfood en de supermarkt biedt allerlei kant- en klaar maaltijden aan. Zo hoeven wij niet meer na te denken over wat te eten. Dat spaart een hoop tijd en energie. Maar het draagt helaas niet bij aan onze gezondheid…
Een groot deel van onze dag zijn we onderweg: op de fiets, in de trein of auto, op ons werk of op school en ’s avonds naar de sportschool. Het is eigenlijk geen wonder dat we ons in toenemende mate uitgeput voelen. Wist je dat wat je eet een enorme impact heeft op je energieniveau? Het loont dus om wat tijd te steken in een bewust eetpatroon. In dit blog geven we een paar tips voor een gezonder eetpatroon als je het druk hebt en veel onderweg bent.

#1 Vermijd de dikmakende samenleving

Onze samenleving is erop ingespeeld ons overal te verleiden met zoete, zoute en ongezonde snacks. De beste tip voor je gezondheid is dus om niet afhankelijk te zijn van het aanbod in kantines, stations en automaten. Het is beter om zelf je gezonde maaltijden en tussendoortjes mee te nemen. Dit bespaart tijd en geld, omdat je niet continu op zoek hoeft te gaan naar eten of in de rij bij de kassa hoeft te staan.

#2 Plan vooruit

Neem op een rustig moment in het weekend even tijd om je menu voor de komende week te bedenken. Wanneer moet er thuis gekookt worden en wat wil je dan maken? Zet dit in de agenda. Dit voorkomt dat je elke avond iets snels en ongezonds in elkaar flanst. Maak een boodschappenlijstje en haal alles in één keer voor de hele week in huis. Plan je menu zo, dat je producten die vers gegeten moeten worden, zoals sla, het eerst consumeert. Later in de week kun je dan diepvriesproducten nemen of voedingsmiddelen die langer goed blijven. Je kunt op zondagavond ook meteen wat meer koken, zodat je op maandag of dinsdag de restjes kunt eten en dus een avond niet hoeft te koken. Eten blijft in de koelkast tot 3 dagen lang goed.
De zondag kun je bovendien gebruiken om lekkere, gezonde tussendoortjes te bereiden. Maak bijvoorbeeld bananenbrood, haverkoeken of muesli repen als tussendoortje voor de komende dagen. Verpak deze alvast in portieverpakkingen. Je kunt ook bakjes met gedroogd fruit, noten of snackgroente voor de komende dagen klaarzetten. Dan hoef je s’ ochtends alleen nog maar de tussendoortjes voor die dag in je tas te stoppen!

#3 Zorg dat je de juiste materialen hebt

Als je veel onderweg bent, is het de moeite waard om te investeren in goede spullen om je voedsel in te bewaren. Met de juiste materialen blijft je eten en drinken langer vers en is het aantrekkelijker om te eten.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een goede stevige broodtrommel.Eventueel eentje die de mogelijkheid heeft om in kleinere compartimenten in te delen. Zo kun je naast boterhammen ook hummus, snackgroente of fruit in je trommel doen.
  • Een saladebox die ook ruimte heeft voor bestek en een apart compartiment voor de dressing en/of eventuele extra’s, zoals noten, pitten of zaden.
  • Een magnetronbestendige lunchbox voor warme maaltijden.
  • Een goed afsluitbare, lekvrije beker voor yoghurt of overnight oats.
  • Kleine, goed afsluitbare bakjes of zakjes in verschillende formaten voor tussendoortjes, zoals snackgroente, fruit, noten, koeken of brood.
  • Een goede thermobeker voor koffie of thee.
  • Een leuke waterfles

#4 Zet alles een dag van tevoren klaar

Maak ’s avonds een kwartiertje vrij om je eten voor de volgende dag klaar te zetten. Zet het koffiezetapparaat of de waterkoker en je thermosfles (inclusief theezakje) alvast klaar. Bereid je overnight oats voor en zet deze in de koelkast of doe alvast yoghurt in je lekvrije beker en muesli in een apart bakje. Smeer je brood of pak je sneetjes brood onbelegd in je broodtrommel en pak het beleg apart in. Maak een salade en doe dressing apart in je saladebox. Restjes van het avondeten zijn ook heerlijk als lunch als je dit op kunt warmen.

#5 Gezond drinken

Neem altijd een flesje water mee! Desnoods met een lekkere smaakmaker erin, zoals een schijfje citroen of sinaasappel, munt of gember. In de winter is een thermosfles ongezoete thee of koffie ook heerlijk. Zelfgemaakte filterkoffie is gezonder dan de meeste koffies die je koopt, aangezien deze vaak zonder filter worden gezet. Een koffiefilter haalt ongezonde cholesterolachtige stofjes uit je koffie. Met deze tips heb je altijd een dorstlesser bij je en hoef je geen (suikerhoudend) drinken te kopen als je plotseling dorst krijgt.
In het begin zal het wellicht wat meer tijd kosten om je omgang met voedsel zo te plannen als hier beschreven, maar je zult zien dat het snel een automatisme wordt. Daarna bespaar je jezelf een hoop tijd en energie die je aan leukere dingen kunt besteden. En er is een grote kans dat je je nog energieker gaat voelen als je hierdoor gezonder bent gaan eten.

I'm a Foodie

Onze 20 diëtisten en voedingswetenschappers bloggen over gezonde voeding. Onafhankelijke kennis door echte professionals uit het vak. Kijk; da's duidelijk!

  • ir. Marijke Berkenpas
    Diëtist, voedingswetenschapper - Founder I'm a Foodie