Is ontbijten echt zo belangrijk?

1 november 2015 door Anderzorg

De laatste jaren zijn we steeds drukker bezig, we hebben minder tijd om leuke dingen te doen, om te slapen maar ook om te eten. De maaltijd die het vaakst wordt overgeslagen of gehaast wordt gegeten is het ontbijt. Eén van de meeste gehoorde adviezen is misschien wel dat ontbijten moet. We worden allemaal opgevoed met het idee dat het gezond is voor ons lichaam en dat het de brandstof is om ’s ochtends op te starten, tenminste als je een gezond ontbijt neemt. Maar is ontbijten nu echt zo belangrijk? En wat is dan een gezond ontbijt?

Is ontbijten gezond?

Hoewel er onderzoek gedaan is wat laat zien zien dat mensen die ontbijten gezonder zijn en een lager gewicht hebben, weten we niet of dit nou komt door het eten van een ontbijt, of dat dit komt doordat ‘ontbijters’ over het algemeen gezonder zijn. Mensen die vaker ontbijten hebben over het algemeen al een wat bewustere leefstijl. Zo sporten ze vaker, eten meer vezels en roken ze minder. Dat zou ook de oorzaak kunnen zijn van het feit dat ze gezonder zijn. Dat ontbijten gezonder is wordt dus niet ondersteunt door de wetenschap. Wel is er wat onderzoek dat uitwijst dat mensen die ontbijt eten ’s morgens meer energie hebben dan niet ontbijters, en dat ontbijten een positief effect heeft op het cognitief functioneren.

Het tijdstip maakt niet uit

Kortom, op welk tijdstip je ’s morgens eet maakt voor je gezondheid niet uit. Het gaat meer om wát je eet op een dag. Daarom is het wel gezonder om ’s morgens goed te beginnen met een gezond ontbijtje, dan om 11:00 uur met een rammelende maag een candybar uit de automaat te trekken. Heb jij ’s morgens echt geen trek? Dan neem je het toch gewoon mee voor wat later?

Gezond ontbijt

Een van de bekendste ontbijten in Nederland is waarschijnlijk de broodmaaltijd. Een gezonde broodmaaltijd bestaat bijvoorbeeld uit volkorenbrood met mager beleg en een stuk fruit erbij. Maar er is zoveel meer! Een andere gezonde optie naast brood is: yoghurt met muesli, fruit en noten of zaden. Denk ook eens aan havermout met (soja)melk, brinta, overnight oats, gebakken havermout, boekweitpannenkoeken met fruit, ontbijtmuffins, speltpap of een mugcake van havermout, ei en banaan. Overigens, dat wij in Nederland gewend zijn aan bepaalde producten bij het ontbijt betekent niet dat het niet anders kan. De restjes van gisteravond, met een lekkere salade erbij? Why not?! Eet smakelijk!

Bronnen:

  1. Rolfes SR, Pinna K, Whitney E (2015). Understanding Normal and Clinical Nutrition Chapter 3 Digestion, Absorption and Transport. Cengage Learning.
  2. Brown AW, Bohan Brwon MM, Alison DB (2013). Belief beyond the evidence: using the proposed effect of breakfast on obesity to show 2 practices that distort scientific evidence. The American Journal of Clinical Nutrition
  3. Keski-Rahkonen A, Kaprio J, Rissanen A, Virkkunen M, Rose RJ (2003). Breakfast skipping and health-compromising behaviors in adolescents and adults. European Journal of Clinical Nutrition 57, 842 – 853.
  4. Deshmukj-Taskar P R, Nicklas T A, O’Neil C E, Keast D R, Radcliffe J D, Cho S (2010). The Relationship of Breakfast Skipping and Type of Breakfast Consumption with Nutrient Intake and Weight Status in hildren and Adolescents: The National Health and Nutrition Examination Survey 1999 – 2006. J Am Diet Assoc. 110: 869 – 878
  5. Cassazza et al. (2014) Weighing the Evidence of Common Beliefs in Obesity Research . Critical Reviews in Food Sciences and Nutrition

I'm a Foodie

Onze 20 diëtisten en voedingswetenschappers bloggen over gezonde voeding. Onafhankelijke kennis door echte professionals uit het vak. Kijk; da's duidelijk!

  • ir. Marijke Berkenpas
    Diëtist, voedingswetenschapper - Founder I'm a Foodie