Je kunt best (wat vaker) zonder vlees: 3 redenen waarom

20 augustus 2018 door Anderzorg

Eet jij elke dag vlees? Dan ben je zeker niet de enige in Nederland. De gemiddelde volwassen Nederlander eet 6 a 7 dagen per week vlees; en per dag rond de 130 gram (1). Hoewel vlees een goed bron is van eiwitten en verschillende vitamines en mineralen zoals vitamine B12 en ijzer, is het helemaal niet nodig om elke dag vlees te eten. Je doet er juist goed aan om vlees eens wat vaker te laten staan. De 3 redenen waarom kun je hieronder lezen.

1. Het is goed voor je gezondheid

Echt? Ja echt. Het eten van met name rood of bewerkt vlees – denk aan rundvlees, varkensvlees, worst, etc. – wordt geassocieerd met een hoger risico op onder andere darmkanker (5). Nu hoef je niet meteen bang te worden als je af een toe een biefstukje eet. De nadelige effecten van het eten van vlees treden op wanneer je meer als 500 gram rood of bewerkt vlees per week eet (4,5). Het advies is dan ook om niet boven die 500 gram per dag uit te komen. Overigens hebben vis en kip geen invloed op het krijgen van darmkanker.

2. Je komt niets tekort

Ben je opgegroeid met de klassieke Hollandse pot? Aardappelen, groente en een stukje vlees? Dan kan het lijken alsof je ‘iets mist’ wanneer je het vlees laat staan. Maar geen zorgen! Er zijn prima alternatieven. Als je in het schap met vleesvervangers kijkt zie je dat deze alleen maar groeit. En de producten worden ook steeds lekkerder. De meeste vegetarische vleesvervangers bevatten bovendien de voedingsstoffen die vleesproducten ook bevatten. Zo wordt er ijzer en vitamine B12 aan toegevoegd om de voedingswaarde vergelijkbaar te maken met vlees. Maar ook peulvruchten zoals linzen, kikkererwten en kidneybonen, noten, tofu en (volkoren)granen kunnen een prima alternatief bieden voor vlees aangezien ze flink wat eiwitten bevatten (6,7).
Belangrijk is wel dat je de eiwitten niet uit één bron haalt. Dierlijke eiwitten zijn ‘compleet’. Dat betekent dat ze alle bouwstenen van eiwitten (aminozuren) bevatten die een mens nodig heeft in de juiste verhouding. De meeste plantaardige eiwitten (met uitzondering van soja) zijn ‘incompleet’. Dat betekent dat ze niet alle aminozuren bevatten. Als je helemaal geen dierlijke producten eet zal je dus verschillende plantaardige bronnen moeten combineren om alle aminozuren binnen te krijgen. Maar aangezien Nederlanders ruimschoots voldoende eiwitten binnenkrijgen hoef je ook bij een vegetarisch of veganistisch eetpatroon niet bang te zijn voor een tekort aan eiwitten (1). Een aandachtspuntje is dat je vitamine B12 tekort komt als je helemaal geen dierlijke producten eet. Dit is namelijk de enige vitamine die alleen in dierlijke producten voorkomt. Hiervoor heb je dan ook een supplement nodig.

3. Je spaart de planeet

Minder vlees eten is dus prima voor je gezondheid én je hoeft echt niets te kort te komen. Maar op lange termijn heeft minder vlees eten pas echt een grote impact. Door minder of geen vlees (of andere dierlijke producten) te eten bespaar je de uitstoot van broeikasgassen. Broeikasgassen zoals methaan en koolstofdioxide (CO2) zijn mede verantwoordelijk voor de klimaatsverandering. De dierindustrie is verantwoordelijk voor maar liefst 15% van de uitstoot van broeikasgassen (3,4)! Ben je hier niet van onder de indruk dan maakt misschien het watergebruik wat nodig is voor de vleesproductie invloed. Voor een kilo vlees is tussen de 5000 en 20.000 (!!) liter water nodig waarbij rundvlees de kroon spant. Dat is best veel. Voor plantaardige producten is ruim minder dan 5000 liter per kg nodig (8).

Met een groeiende bevolking wordt het steeds moeilijker om alle monden te voeden en al helemaal om te voldoen in de eiwitbehoefte. Plantaardige eiwitten zoals graan en soja worden nu geproduceerd om dieren te voeden en dus dierlijk eiwit te produceren. Zonde! Door plantaardige eiwitten te eten bespaar je dat extra stapje én dus een heleboel landbouwgrond waarvoor nu bossen worden gekapt. Dus ga voor dat (extra) dagje zonder vlees!

Referenties:

  1. Van Rossem CTM et al. The diet of the Dutch Results of the first two years of the Dutch National Food Consumption Survey 2012-2016. RIVM, 2016
  2. Gezondheidsraad. Richtlijnen goede voeding 2015. Den Haag: Gezondheidsraad, 2015; publicatienr. 2015/24. ISBN 978-94-6281-089-1
  3. White RR and Hall MB. Nutritional and greenhouse gas impacts of removing animals from US agriculture PNAS November 28, 2017. 114 (48) E10301-E10308
  4. Gerber P et al. Tackling climate change through livestock – A global assessment of emissions and mitigation opportunities. Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), Rome, 2013.
  5. WHO. Diet, Nutrition and the Prevention of Chronic diseases. Report of the joint WHO/FAO expert consultation, 2003
  6. Dooren van C, Postma-Smeets A. Factsheet Nieuwe eiwitbronnen als vleesvervanger. Voedingscentrum, oktober 2015
  7. Whitney EN, Rolfes SR. Understanding Nutrition. Cengage Learning, 14th edition, 2014
  8. Institution of Mechanical Engineers. Global Food: Waste not, want not. January 2013. Geraadpleegd op 08-07-2018 via https://www.wanttoknow.nl/wp-content/uploads/IMechE+Global+Food+Report.pdf

 

I'm a Foodie

Onze 20 diëtisten en voedingswetenschappers bloggen over gezonde voeding. Onafhankelijke kennis door echte professionals uit het vak. Kijk; da's duidelijk!

  • ir. Marijke Berkenpas
    Diëtist, voedingswetenschapper - Founder I'm a Foodie