Transgenderzorg

Geboren als man of vrouw, maar niet het gevoel hebben man of vrouw te zijn. Wat kun je doen als je met deze gevoelens worstelt? Welke hulp is er als je een geslachtsverandering wil ondergaan? Welke zorg krijg je vergoed? Op deze en andere vragen vind je hier een antwoord.

Diagnose en start behandeling

Ben je op zoek naar transgenderzorg? Je huisarts of medisch specialist kan je  verwijzen voor een indicatiestelling in de GGZ. Dit kan plaatsvinden bij een decentrale GGZ aanbieder of bij een academisch centrum die transgenderzorg biedt. Bij academische centra kun je dan vervolgens veel onderdelen van de transgenderzorg op dezelfde locatie ontvangen. Als je kiest voor een decentraal netwerk, dan werken diverse zorgaanbieders samen om deze zorg te leveren. 

Er zijn drie academische centra in Nederland waar je terecht kan voor transgenderzorg:

  • Amsterdam (VUmc): behandelt volwassen en kinderen
  • Groningen (UMCG): behandelt alleen volwassenen
  • Radboud: behandelt volwassenen en kinderen

Daarnaast zijn er een aantal zorgaanbieders die ieder een deel van de transgenderzorg aanbieden. Denk hierbij aan GGZ (psychologische zorg) en endocrinologie (hormoonbehandeling). Deze vind je in de Zorgvinder.

Minderjarige transgenders kunnen na de indicatiestelling puberteitsremmers krijgen. De meeste chirurgische ingrepen kunnen pas plaatsvinden wanneer ze volwassen zijn.

Wat krijg ik vergoed?

De zorg van een genderteam (diagnose, onderzoek en begeleiding) krijg je vergoed vanuit de Basisverzekering volgens de voorwaarden van GGZ en medische specialistische zorg. Je betaalt voor transgenderzorg een eigen risico. 

Wanneer de indicatiestelling heeft plaatsgevonden en je kiest voor endocrinologische transgenderzorg (waaronder hormoontherapie) dan wordt dit samen met je behandelend arts bepaald.

In het kader van chirurgische behandelingen bepaalt je behandelend arts of je voldoet aan alle voorwaarden en vraagt bij ons een machtiging voor de behandeling of operatie aan indien noodzakelijk. Kies voor een gecontracteerde zorgverlener. Deze vind je in de Zorgvinder. Bij een niet-gecontracteerde zorgverlener adviseren wij je de behandeling altijd vooraf aan te vragen. Ook krijg je mogelijk niet alle kosten vergoed. 

Je vergoeding voor transgenderzorg: belangrijk om te weten

Waar kan ik terecht?

Je kunt voor transgenderzorg terecht bij zorgleners in Nederland waar Anderzorg afspraken mee heeft. Check de Zorgvinder voor hulp die past bij jouw situatie.

Zorgvinder

Disclaimer

De informatie op deze pagina en andere vergoedingenpagina's is een samenvatting van de voorwaarden en aanspraken zoals beschreven in de verzekeringsvoorwaarden van Anderzorg Basis. Er kunnen uitsluitingen en beperkingen gelden.