Sporten voor kinderen

Je weet hoe gezond bewegen is, ook voor je kind. Maar wat als je kind elke keer huilend naar de sportles gaat? Of als het absoluut weigert om te bewegen omdat de iPad interessanter is? Kortom: hoe maak je sporten voor kinderen leuk?

Sporten en bewegen is voor de meeste kinderen vanzelfsprekend. Ze klimmen en klauteren en rennen er van nature op los. Leerkrachten moeten dan ook hun best doen om kinderen in de klas stil te laten zitten, zodat ze hun aandacht bij de les houden. Toch zijn er kinderen die liever niet meerennen als vriendjes tikkertje spelen op de speelplaats. Sommige kids zien als een huis op tegen de sportles en doen alles om er onderuit te komen. Waar ligt dat aan en wat kun je als ouder doen om je kind toch in beweging te brengen?
Sonja Borgsteede is kinderpsycholoog bij Buro Bloei in Amsterdam. Een aantal uren in de week geeft ze sporten voor kinderen in de leeftijd van 9 tot 17 jaar die drempelvrees hebben voor de sportclub. “We doen met deze kinderen aan krachttraining en we laten ze rennen en spelen. Omdat ze het allemaal eng vinden ontstaat er een sfeer waarin ze beter durven. Zij voelen zich vrijer, minder bekeken en hebben minder last van bijvoorbeeld faalangst als ze onder elkaar zijn."

Aversie tegen bewegen

Volgens Borgsteede, die zelf als kind moeite had met de gymles, is het een fenomeen van alle tijden: “Het gaat om een kind dat motorisch minder goed is en dat daardoor niet kan meekomen in de sportles. Of een kind dat sociaal onhandig is en daardoor zo gespannen raakt dat het zich niet goed kan bewegen in teamverband.” Daarnaast ziet ze steeds vaker kinderen met een aversie tegen bewegen omdat ze te zwaar zijn. Deze kinderen kunnen in een negatieve spiraal raken. “Door de extra kilo’s kunnen ze niet goed meekomen, daardoor ervaren ze sporten en bewegen als vervelend en gaan ze het mijden, wat bijdraagt aan hun gewichtsproblematiek. Juist sporten voor kinderen is in dit geval hard nodig.”
Kinderen die niet bewegen ondervinden daar allerlei nadelen van, en die zijn niet alleen lichamelijk. “Voor kinderen is sport belangrijk voor de ontwikkeling van hun cognitieve vermogens, hun mentale fitheid. Bovendien is sporten voor kinderen belangrijk voor hun ‘sociale status’, of ze populair zijn, erbij horen.

Wat kunnen ouders doen om hun kind te stimuleren om te bewegen?

 

1. Geef het goede voorbeeld

“Uit studies blijkt steeds opnieuw dat kinderen makkelijker sportieve gewoontes ontwikkelen als ze opgroeien in een gezin waarin sport en beweging de normaalste zaak van de wereld is.” Zorg dus allereerst dat je zelf aan beweging doet. Wist je dat Anderzorg een uitgebreid sportaanbod voor je heeft, mét korting? Bekijk ons aanbod.

2. Maak het leuk

“Het maakt niet uit of je gaat dansen of samen wandelt met de hond, of dat een kind bezig is op de WII, als het maar beweegt. Het hoeft niet per se in club- of verenigingsverband te zijn. Het is belangrijk dat je je kind op ideeën brengt, dus laat het verschillende vormen uitproberen.”

3. Bespreek het op school

Het gebeurt op scholen nog steeds dat kinderen zelf hun teams mogen samenstellen. De minder sportieve kinderen worden als laatste gekozen, wat hun tegenzin tegen de sportles aanwakkert. “In feite is dit een vorm van pesten. Het werkt versterkend voor een kind dat niet meer wil bewegen. Als dit in de klas van jouw kind speelt kun je het bespreekbaar maken, zodat het niet meer gebeurt.”

 

Geschreven door:
Anderzorg redactie


meer van

Datum:
24 oktober 2023
Leestijd:
3 minuten