Hulp bij de ochtendspits

Met (kleine) kinderen kan de ochtend behoorlijk stressvol zijn. Hoe zorg je dat iedereen zonder ruzies op tijd de deur uitgaat?

Avond ervoor

’s Avonds al dingen doen scheelt de volgende ochtend tijd. Overleg bijvoorbeeld met de kinderen welke kleren ze morgen willen dragen. Dek de tafel alvast voor het ontbijt. Vul de overblijftrommels en bekers en bewaar ze in de koelkast. Leg ook de schooltassen en gymkleren al klaar.

Sta eerder op

Sta ’s ochtends eerder op dan de rest van het gezin. Zo kun je in alle rust jezelf wassen en aankleden voordat de rest wakker wordt. Ontbijt zelf alvast, zodat je even tijd hebt voor de krant én de kinderen straks alle aandacht kunt geven.

 

Ochtendroutine

Zorg voor een vast ochtendroutine. Kinderen herkennen deze en kunnen zich eraan vasthouden. Maak bijvoorbeeld een soort kinderklok, waarop je met tekeningen aangeeft wat er tijdens de ochtendspits achtereenvolgens moet gebeuren. Wassen, aankleden, ontbijten, tandenpoetsen, tas en jas pakken, naar school.

Volgende stap

Waarschuw een paar minuten van tevoren dat het tijd is voor de volgende stap. ‘Over drie minuten tandenpoetsen.’ Zo weet een kind wat komen gaat en werkt hij sneller mee.

Eerst wassen

Sommige kinderen hebben nog geen trek als ze net zijn opgestaan. Dan doen ze waarschijnlijk lang over hun ontbijt. Laat hen liever zich eerst wassen en aankleden en dan pas eten. Dat scheelt weer in de tijd.

Niet boos worden

Treuzelen je kinderen met eten en aankleden? Probeer niet boos te worden en bedenk je dat ze vaak nog geen besef van tijd hebben. Als ze niet opschieten, doen ze dat niet per se om hun ouders te treiteren.

Zelf doen

Haren borstelen, de knoop van zijn broek dichtdoen, na het eten de borden in de vaatwasser zetten: als ouder heb je vaak de neiging om steeds alles zelf te doen. Dat lijkt sneller te gaan, maar je kunt beter je kinderen verantwoordelijk maken voor een deel van het ochtendproces. Dat levert op den duur tijd op en is goed voor hun zelfvertrouwen. Laat hen alles wat ze al kunnen ook echt zelf doen. Vergeet niet om te belonen: wat goed van jou zeg! Deel eventueel stickers uit. Een volle stickerkaart betekent bijvoorbeeld: kiezen wat jullie gaan eten.

Korte gesprekjes

Het werkt vaak averechts: bij het ontbijt steeds roepen dat je zoon moet opschieten. Voer ter afleiding liever korte gesprekjes over hoe zijn dag eruit gaat zien en wat hij gedroomd heeft. Of laat hem een simpel rekensommetjes of ander raadsel oplossen. Moedig ondertussen aan om af en toe een hap van het ontbijt te nemen.

Kiezen

Bied een keuze. Dat geeft een kind het gevoel een beetje controle over zijn leven te hebben en vermindert zijn verzet. Dus: wil je pap of een boterham met kaas? Wil je eerst tandenpoetsen of eerst je schoenen aantrekken?

Beloning

Houd een worst voor. Aangekleed, ontbeten, tanden gepoetst en tijd over? Dan mag hij even tv kijken.

Humor

Werkt je kind niet mee, gebruik dan humor en of doe iets onverwachts. Helpt echt!

Het hoeft niet perfect

Een vlek in het shirt van je kind of een keer zijn brood niet helemaal opgegeten? Laat het los. Accepteren dat niet alles altijd helemaal perfect hoeft te gaan, geeft rust. 

 

Ontdek Moonbird

Heb je vaak stress en vind je het lastig om te ontspannen? Misschien is Moonbird iets voor jou. Deze ademhalingstool helpt met ontspannen, kalmeren en slapen. Als klant van Anderzorg ontvang je € 40 korting op de aanschafprijs.

lees meer

Geschreven door:
Anderzorg redactie


meer van

Datum:
25 september 2023
Leestijd:
3 minuten