Driekwart millennials heeft last van piep in oren

22 oktober 2018 Anderzorg

Handen omhoog wie dit herkent: na een avondje stappen fiets je naar huis en vanuit het niets hoor je een langdurige piep in je oren. “Sorry oor, ik had je beter moeten beschermen,” denk je bij jezelf. Maar een week later doemt ‘ie weer op. Die irritante piep.

Je bent niet de enige

Als je weleens zo’n piep of suis hoort ben je zeker niet de enige. Onlangs hebben wij onderzoek gedaan naar gehoorschade onder millennials, en wat blijkt? Meer dan driekwart van de jongeren heeft er soms mee te maken. Gelukkig verdwijnt zo’n piep vaak weer vanzelf, alleen in sommige gevallen pakt dit anders uit. Inmiddels heeft een op de tien jongeren te maken met blijvende gehoorschade. Oftewel, tinnitus.

Dat overkomt mij niet?

Bij het begrip ‘gehoorschade’ denken jongeren eerder aan een ouderdomskwaal. “Niemand van mijn leeftijd houdt zich met gehoorschade bezig,” vertelde iemand tijdens het onderzoek. En dat terwijl gehoorschade juist bij steeds meer jongeren voorkomt. Meer dan de helft van de millennials geeft aan bang te zijn om gehoorschade op te lopen. Ook weet 74 procent van de ondervraagden wat het effect is van blijvende gehoorschade.
Maar dan nu een opvallend onderzoeksresultaat: hoewel het merendeel van de jongeren weet dat tinnitus op z’n zachtst gezegd geen pretje is, wordt er nog weinig aan gedaan om gehoorschade te voorkomen. Slechts 14 procent draagt altijd gehoorbescherming in een lawaaiige omgeving.

Die arme oren

Ga je vaak naar feestjes, klinkt de muziek lekker hard in je oordopjes of werk je in een omgeving met veel lawaai? Dan loop je meer risico op gehoorschade. Bijvoorbeeld in de bouw: hakken en zagen, boren en slopen. Je oren moeten al deze ‘klappen’ opvangen. Oorkappen dragen is dan ook geen overbodige luxe. En mocht je tijdens het dansen vergeten oordopjes te dragen, dan behoor je tot de meerderheid. Ruim 70 procent geeft aan geen gehoorbescherming te dragen. “Ik draag geen oordopjes omdat deze meestal te duur zijn voor de keren dat ik ze gebruik,” is een veelgehoorde reactie. Ook wordt er gedacht dat het toch wel mee zal vallen met de harde muziek. Bij grote evenementen of feesten moet de organisatie zich namelijk houden aan een geluidslimiet van 100 decibel. Maar bij werkborrels of verjaardagen is er vaak geen limiet. Juist bij dat soort kleinschalige feestjes kunnen je oren het zwaar te verduren krijgen.

Geen gehoor

Want hoe klinkt gehoorschade eigenlijk? De meerderheid van millennials heeft geen idee. Gehoorschade klinkt bij iedereen anders. De een hoort een constante hoge piep en de ander een zacht gebrom. Ook kan het zijn dat je muziek opeens heel anders hoort. Bijvoorbeeld lage tonen die dof overkomen. Dat klinkt zeker niet als muziek in de oren!

Bronnen: kienonderzoek.nl, panelwizard.com en www.hoorzaken.nl.