Wanneer ligt gehoorschade op de loer?

3 augustus 2018 Anderzorg

Losgaan op je favoriete muziek of flink slopen in je nieuwe klushuis. Helemaal leuk, right? Toch zijn je oren geen fan van hard geluid. Sterker nog, wanneer je met regelmaat aan hard geluid wordt blootgesteld kan gehoorschade optreden. En daar is natuurlijk niemand bij gebaat. In dit blog zetten we verschillende situaties op een rijtje waarbij je gehoorschade kunt oplopen én vertellen we wat je kunt doen om gehoorschade te voorkomen.

Oor-zaken

Laten we eerst eens stilstaan bij het ontstaan van gehoorschade. Deze steeds vaker gehoorde klacht is een proces, en hoe vaker je oren extreem geluid ervaren hoe meer gehoorschade zich opstapelt. Bij extreem geluid moet je denken aan langdurige klanken van boven de 80 decibel. Ter vergelijking: in een rustige omgeving is er een geluidsniveau van 50 dB, een concert geeft 115 dB en een vertrekkend vliegtuig 140 dB.
Wanneer je een hard geluid hoort, kunnen trilhaartjes in het oor kapotgaan. Trilhaartjes zorgen ervoor dat geluid in je hersenen wordt waargenomen. Als deze haartjes beschadigd zijn verloopt dit proces niet meer soepel. Het gevolg? Tinnitus: een vervelende piep in de oren.

Hier luistert het nauw

Zorg in de volgende situaties extra goed voor je oren om gehoorschade te voorkomen:

Bij een festival, feestje of concert

En dan bedoelen we ook bedrijfsborrels en huisfeestjes. Juist op dat soort avonden kan de muziek snoeihard staan zonder dat het aantal decibel wordt gecheckt. Professioneel opgezette evenementen houden zich (meestal) aan het opgelegde geluidslimiet van 100 dB. Maar, dit is alsnog geen vrijbrief om urenlang muziek in je oren te laten blazen. Het advies? Gebruik oordoppen met muziekfilters, houd afstand van de boxen en neem af en toe ‘muziekpauzes’ om je oren even te laten rusten.

Bij het gebruik van oordopjes

Het is dan verleidelijk om muziek lekker hard te zetten om zo je omgevingsgeluid te weren. Een goede koptelefoon die over je oren sluit is in dit geval een beter plan. Zo’n exemplaar dempt namelijk het geluid om je heen zodat je het volume wat lager kan zetten. Maar, ga je bijvoorbeeld fietsen of hardlopen? Kies dan voor oordopjes waarbij je wel omgevingsgeluid hoort. Een stuk veiliger. En over het algemeen geldt natuurlijk: zet het volume nooit op maximaal.

Wanneer je werkt in een lawaaiige omgeving

Maar wat als je nu toch wilt genieten van harde muziek? Dan zijn oordoppen een goed idee, en zeker degene die op maat gemaakt zijn. Maar blijf ook hierbij opletten en laat je oordoppen regelmatig controleren: ze kunnen namelijk gaan ‘lekken’. Dit houdt in dat geluid alsnog je oren in kan komen omdat ze niet meer compleet afgesloten zijn. Sowieso is het geen goed idee om vol voor de luidsprekers te gaan staan, ook al heb je oordoppen in. Het is daarnaast wél een goed idee om af en toe ‘muziekpauzes’ te nemen waarin je je oren even laat rusten.

Muziekje aan en gaan

Bijvoorbeeld in de bouw of op de luchthaven. Speciale gehoorbescherming (zoals oorkappen) biedt uitkomst. Check ook eens of er op je werk geluidsmaatregelen zijn genomen waarbij hard geluid van machines en apparatuur wordt gedempt.

Wanneer je zelf muziek maakt

Sta je regelmatig naast speakers, dan is het oppassen geblazen. Ook in deze situatie is het aan te raden om muziekpauzes in te lassen. Bijvoorbeeld tussen optredens en repetities door. Informeer ook eens naar speciale gehoorbescherming voor muzikanten.
Wil je meer weten? Luister dan ook de Anderzorg podcast over gehoorschade.
Bronnen: thuisarts.nl en www.hoorzaken.nl