Verslaafd aan je smartphone? Dit zijn de gevolgen!

9 juli 2020 Anderzorg
Tijdens het ontbijt, in de trein, op de wc, in de kroeg en zelfs tussen de lakens. Het lijkt soms wel alsof we vastgeplakt zitten aan ons schermpje. De eerlijkheid gebiedt te zeggen: de smartphone heeft ons leven verrijkt. Toch kan het lastig zijn om je telefoongebruik onder de duim te houden.

Tijd voor een wake-up call?

De cijfers liegen er niet om. Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse jongeren meer op hun smartphone zitten dan ze zelf verantwoord vinden [1]. Gemiddeld scrollen en swipen we zo’n 2 uur en 15 minuten per dag [2]. Vind je dat wel meevallen? Dat is meer dan een maand per jaar. Daarnaast ontgrendelen we per dag onze telefoon zo’n tachtig keer en krijgen we zo’n zestig notificaties. Je smartphone vraagt dus de hele tijd om je aandacht [3].

Is dat dan zo erg?

Elke keer als je een melding ontvangt, dwalen je gedachtes af. Je hersenen willen meteen weten wie je geliket of gemaild heeft. Dat duurt misschien maar een seconde of twee. Het duurt vervolgens weer een stuk langer voordat je je focus weer hebt hervonden. Daarnaast kan het ook gevolgen voor je emoties hebben. Mensen ervaren stress door FOMO, slaapproblemen en zelfs depressieve gevoelens door het gebruik van hun telefoon [4].

Kan je afkicken van een smartphoneverslaving?

Jazeker! Het goede nieuws is: je hoeft je telefoon niet weg te gooien. Je mag dus nog gewoon af en toe doelloos door vakantiekiekjes van oude klasgenoten scrollen. Met een aantal kleine aanpassingen kan je al een gezondere relatie met je telefoon opbouwen. Dat begint met bewustwording. Check dus eens hoe hoog je schermtijd is. Stel daarna jezelf de vraag: wil ik dit? Als het antwoord ‘nee’ is, wordt het makkelijker om je gedrag aan te passen.

Meer weten?

Volg ons hier, op Facebook of Instagram en krijg tips om je smartphonegedrag onder controle te houden.

Bronnen