Waarom zijn millenials gevoelig voor burn-out?

31 oktober 2017 Anderzorg

Ben je tussen de 18 en 34 jaar en ervaar je veel stress? Je bent niet de enige. Onderzoek toont aan dat driekwart van de jongeren tussen de 18 en 34 jaar veel stress ervaart en eraan denkt om hier hulp voor te zoeken.

Deze groep jongeren staat ook wel bekend als generatie Y, ofwel “millennials”. Ze hechten veel waarde aan vrijheid en flexibiliteit en zijn opgegroeid met veel technologische vooruitgang. De laatste tijd lijkt er echter een stress epidemie te ontstaan onder deze generatie. Waar komt deze toegenomen ervaren stress bij millennials vandaan? De experts van GORTcoaching zetten het voor je op rij.

Opvoeding

Er wordt vaak gezegd dat millennials beschermend zijn opgevoed. Veel millennials hebben van huis uit meegekregen dat ze tot veel in staat zijn. Ze krijgen vaak het gevoel van hun ouders dat ze in staat zijn om veel te bereiken in het leven waardoor ze de lat erg hoog kunnen leggen voor zichzelf. Later tijdens de studie of op het werk komen ze erachter dat deze hoge lat niet haalbaar is, en dat ze niet in staat zijn om deze hoge verwachtingen waar te maken. Dit draagt bij aan een ontevreden gevoel en zorgt voor stress.

Social media

Social media is voor de meeste millennials waarschijnlijk niet meer weg te denken en speelt tegenwoordig een grote rol in het leven. Echter lijkt social media bij te dragen aan een toegenomen gevoel van ontevredenheid. Op social media wordt een perfecte wereld gecreëerd. Ondanks dat veel millennials zich ervan bewust zijn dat deze wereld niet realistisch is, krijgen ze het gevoel ook op alle vlakken perfect te moeten zijn. Daar komt nog bij dat veel millennials het gevoel ervaren altijd bereikbaar te moeten zijn.

Cultuur van exceptionalisme

Door de social media is er een cultuur ontstaan die Arbeidspsycholoog Tosca Gort de ‘cultuur van exceptionalisme’ noemt. We worden de hele dag beïnvloed door mensen die supervette dingen doen. De leukste blogs van bloggers met een fantastisch leven. De vrouw die al op haar 25ste manager is bij een grote corporate en ook nog eens waanzinnig knap. De student die tijdens zijn studie al een succesvol bedrijf heeft opgericht en heeft verkocht voor miljoenen. Met andere woorden: de uitzonderingen. ‘Vroeger vergeleek je jezelf met de rest van de mensen in je dorp’, vertelt Gort. ‘Grote kans dat jij dan ergens de beste in was, al was het maar in geiten hoeden. Maar door de moderne technologie worden we elke dag geconfronteerd met onhaalbare doelen: het succesvolste meisje, het meest succesvolle model – en van al dat vergelijken word je als gewone sterveling doodongelukkig..’

Samenleving

De samenleving wordt steeds stressvoller door het toegenomen aantal keuzemomenten. Millennials hebben sterk het gevoel keuzes te moeten maken die een impact hebben op de rest van hun leven. Dit legt een hoge druk op de keuzes die ze maken. Ze zijn bang om een verkeerde keuze te maken. Met het oog op het willen bereiken van een perfecte toekomst, ervaren ze weinig ruimte om een verkeerde beslissing te kunnen nemen. Tegelijkertijd neemt het aantal keuzemomenten toe, wat verder bijdraagt aan de toename van stress. Doordat millennials het vaak moeilijk vinden om zich kwetsbaar op te stellen naar anderen in hun omgeving, blijven ze zitten met de stressklachten.
Al met al zijn er meerdere factoren die een bijdrage kunnen leveren aan de toegenomen ervaren druk bij millennials. Het is dan ook niet gek dat veel millennials te veel stress ervaren en hier niet alleen uitkomen. En professionele coach van GORTcoaching kan in deze gevallen hulp bieden. Lees de overige artikelen voor meer tips en trics.

GORTcoaching is gespecialiseerd in Burn-out coaching en coaching bij Stress en Overspannenheid bij onder andere millennials. Daarnaast bieden we ook een Burn-out aftercare programma om te voorkomen dat een Burn-out terug komt.