Bij ernstig overgewicht kan een chirurgische ingreep helpen. Denk daarbij aan een gastric bypass, sleeve gastrectomie, duedenal switch, maagband of een redo-operatie.
Wat krijg je vergoed vanuit de Basisverzekering?
Een operatie die bedoeld is om gewicht te verminderen, noemen we een bariatrische operatie. Een bariatrische operatie, zoals maagband, gastric bypass of maagverkleining helpt mensen met ernstig overgewicht om weer naar een gezond gewicht te gaan. Een arts beslist via gesprekken en onderzoeken of je in aanmerking komt voor een operatie. Een bariatrische operatie is ingrijpend en niet zonder risico. Daarom komt niet iedereen in aanmerking voor deze operatie. Een bariatrische operatie valt onder ziekenhuiszorg.
Voor alle vragen over bariatrische chirurgie, onder andere maagverkleining of gastric bypass, kun je contact opnemen met een Menzis zorgadviseur. De zorgadviseur kan je alles vertellen over de verschillende mogelijkheden en de vergoeding. De afdeling Zorgadvies is telefonisch bereikbaar op 088 222 44 32.
Anderzorg heeft bariatrische zorg ingekocht bij zorgaanbieders die voldoen aan kwaliteitseisen die gelden vanuit de landelijke wetenschappelijke vereniging voor bariatrisch chirurgen. Heb je een verwijzing van je huisarts voor deze zorg dan kun je via de zorgvinder onder zorgsoort “bariatrische zorg of overgewicht” de zorgaanbieders vinden die wij voor deze zorg hebben gecontracteerd. Ga je naar een aanbieder waarmee Anderzorg een contract heeft afgesloten? Dan hoef je vooraf geen toestemming te vragen aan Anderzorg.
Wat krijg je niet vergoed?
Het plaatsen van een maagballon of EndoBarrier vergoeden we niet.
Welke kosten zijn voor jou?
Bij een chirurgische ingreep bij overgewicht geldt het eigen risico.
Waar kun je terecht?
In de Zorgvinder staan de ziekenhuizen die chirurgische ingrepen bij overgewicht kunnen uitvoeren. Je vindt deze onder de categorie 'Bariatrische chirurgie'.
Ga je naar een zorgaanbieder waar Anderzorg geen contractafspraken mee heeft gemaakt of wil je voor deze behandeling naar het buitenland? Het is dan niet bekend of de aanbieder voldoet aan de vereisten die worden gesteld aan deze behandeling en je behandeling wordt mogelijk niet (volledig) vergoed. We adviseren je hierover vooraf contact op te nemen met de afdeling Zorgadvies. Onze zorgadviseur kan je informeren over de verschillende mogelijkheden en je uitleggen hoe je de zorg vooraf kunt aanvragen en wat hiervoor nodig is. De afdeling Zorgadvies is telefonisch bereikbaar op werkdagen van 8:30 uur tot 17:00 uur via: 088 222 40 42.
Heb ik een verwijzing of toestemming van Anderzog nodig?
Voldoe je aan de voorwaarden en ga je naar een gecontracteerde zorgaanbieder, dan heb je geen toestemming van Anderozg nodig.