Een diëtist geeft voorlichting over voeding en eetgewoonten om je gezonder te helpen leven. Dat doet de diëtist door voedingspatronen en eigenschappen te bestuderen. Het advies voor een bepaald eetpatroon, dus een dieet, kan helpen om je gezondheid te verbeteren.
Wat krijg je vergoed vanuit de Basisverzekering?
Per kalenderjaar heb je recht op 3 uren dieetadvisering. Dit zijn 3 uren voor een gesprek en onderzoek.
Dieetadvies en corona
Van 18 juli 2020 tot 1 augustus 2022 hebben patiënten met ernstige COVID-19-klachten recht op herstelzorg. Herstelzorg bevat onder meer maximaal 7 uur diëtetiek tot 6 maanden na de eerste behandeling. Daarvoor is een verwijzing van de huisarts of medisch specialist nodig. Als het nodig is, geldt dezelfde vergoeding binnen nog eens 6 maanden. Voor deze zorg uit de Basisverzekering geldt het eigen risico.
Om recht te hebben op deze vergoeding, moeten zowel de zorgaanbieder als de patiënt meewerken aan het onderzoek naar de werkzaamheid van de behandelingen. Lees meer over deze vergoeding en de voorwaarden in de voorwaardelijke toelatingen van het Verzekeringsreglement.
Wat krijg je vergoed vanuit de aanvullende modules
Vanuit de aanvullende modules hebben we geen vergoeding voor dieetadvies.
Voorwaarden voor vergoeding
Let op: een diëtist is niet hetzelfde als een gewichtsconsulent. Behandelingen door een gewichtsconsulent worden niet vergoed.
Heb je een verwijzing nodig?
Voor sommige diëtisten heb je geen schriftelijke verwijzing nodig. Deze staan in het Kwaliteitsregister Paramedici als 'direct toegankelijk'.
In de volgende gevallen heb je vooraf een schriftelijke verwijzing nodig van je huisarts, medisch specialist, consultatiebureau-arts, bedrijfsarts of schoolarts:
- Als een diëtist niet als direct toegankelijk staat geregistreerd.
- Als een diëtist werkzaam is in een ziekenhuis, verzorgingshuis of revalidatiecentrum.
- Bij dieetadvisering aan huis.
Welke kosten zijn voor jou?
- Bij vergoeding uit de Basisverzekering betaal je eigen risico.
- Kies je voor een diëtist zonder overeenkomst met Anderzorg, dan krijg je de kosten niet volledig vergoed. Met Anderzorg Basis krijg je 60% van de rekening vergoed. Bij Anderzorg Compact is dat 55%. Hierbij geldt een maximum tarief per behandeling. Bekijk in de lijst met maximale vergoedingen hoeveel je vergoed krijgt.
Let op: Voor dieetadvisering in een WLZ-instelling (bijvoorbeeld een verpleeghuis of verzorgingshuis) of in een ziekenhuis gelden andere tarieven.
Waar kun je terecht?
In de Zorgvinder vind je diëtisten met een overeenkomst met Anderzorg. Deze diëtisten zijn geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici.