Persoonlijke alarmeringsapparatuur wordt vergoed vanuit de Basisverzekering. Met één druk op de knop sta je in contact met een alarmcentrale. Handig als je alleen woont en alarm wilt kunnen slaan als je iets overkomt.
Wat krijg je vergoed vanuit de Basisverzekering?
Persoonlijke alarmeringsapparatuur wordt alleen uit de Basisverzekering vergoed als dit medisch gezien noodzakelijk is. Dit betekent dat we de apparatuur vergoeden als je een medische indicatie hebt waarbij:
- Het duidelijk is dat bij nood direct medische of technische hulp nodig is. Bijvoorbeeld om complicaties te voorkomen.
- Én je gedurende langere tijd op jezelf bent aangewezen.
- Én we kunnen verwachten dat je in nood je telefoon niet kunt gebruiken.
Voldoe je hier niet aan? Dan kun je alsnog in aanmerking komen voor vergoeding via je gemeente.
Wat krijg je vergoed vanuit de aanvullende modules?
Vanuit de aanvullende modules hebben we geen extra vergoeding voor persoonlijke alarmeringsapparatuur.
Wat krijg je niet vergoed?
- Persoonsalarmering op sociale indicatie, bijvoorbeeld omdat je alleen woont bent of bang bent om te vallen.
- Persoonsalarmering op medische indicatie, maar de indicatie niet voldoet aan alle voorwaarden van de zorgverzekeringswet, bijvoorbeeld als je geen ernstige medische indicatie heeft of als je nooit alleen thuis bent.
- Abonnementskosten op de alarmcentrale.
- Abonnementskosten voor alarmopvolging, nodig als je de alarmering bij een thuiszorgaanbieder uit laat komen
- Extra modules zoals GPS tracking, extra alarmknoppen en/of sleutelkluis
- Alarmsystemen in woonvormen, aanleunwoningen of bejaardenwoningen waar. alarmering/hulpoproep centraal geregeld is.
- Persoonsalarmering voor verzekerden die gebruikmaken van de Wet op langdurige zorg (Wlz) of Volledig Pakket Thuis (VPT). Deze persoonsalarmering is onderdeel van de outillage van de instelling die deze zorg verleend.
Aansluitkosten
De kosten van het aansluiten van de persoonsalarmering in de thuissituatie worden vergoed vanuit de basisverzekering. Met onze gecontracteerde leveranciers hebben we afgesproken dat de aansluitkosten een onderdeel zijn van het afgesproken maandtarief voor de huur van de apparatuur. Er wordt daarom geen apart tarief in rekening gebracht door de gecontracteerde leveranciers.
Aansluitkosten wanneer je gebruik maakt van een niet-gecontracteerde zorgaanbieder
Let op dat Anderzorg de aansluitkosten niet apart aan je vergoed. Bij het vaststellen van de hoogte van de vergoeding van je maandelijkse huurkosten is rekening gehouden met een opslag voor de aansluitkosten.
Waar kun je terecht?
In de Zorgvinder vind je alle (landelijke) zorgaanbieders waar je terecht kunt. Je hoeft dus niet een te zoeken die dicht bij jou in de buurt is.
Heb ik toestemming nodig?
Ja, je hebt vooraf toestemming van Anderzorg nodig. Vraag je behandelend arts of verpleegkundige de toestemmingsaanvraag in overleg met jou op te stellen en in te sturen. Let op: als je naar een niet-gecontracteerde leverancier gaat, stuur dan ook even een offerte van de leverancier mee. Is er een reden waarom je zelf de aanvraag wilt indienen, dan kan dat ook. Vul online het aanvraagformulier in:
Aanvraagformulier Alarmering