leren loslaten

Je leven wordt makkelijker en een stuk minder gecompliceerd als je minder piekert en beter wordt in loslaten. Maar hoe doe je dat?  Psychologe Pieternel Dijkstra vertelt hoe je kunt leren loslaten en accepteren. Alvast een tipje van de sluier: maak contact met je gevoel. Ademhalingsoefeningen kunnen je daarbij helpen. Een handige app daarvoor is Moodbird.

Het navigatiesysteem in de auto dat vertelt welke kant we moeten oprijden, de app waarmee we lopend de weg vinden in een vreemde stad: waar zouden we zijn zonder een Global Positioning System (gps). Dit plaatsbepalingsysteem kan over de hele wereld bepalen waar je bent, via satellieten. Het werd in de jaren 70 voor het eerst ingezet in Amerika voor militaire doelen, maar inmiddels gebruiken we het vrijwel allemaal, en dan vooral om de juiste weg te vinden. Maar ook recreatief weten we de gps steeds vaker in te schakelen.

Schat zoeken

Een heel speciale en populaire manier van recreatief gebruik van gps is geocaching. Dit is een soort buitenspeurtocht voor wie wat meer wil dan alleen wandelen. Iemand verstopt op een bijzondere plaats, meestal in de natuur, een cache (‘schat’), zoals een sleutelhanger of een spelletje. Meestal in een waterdichte doos, met een logboek erbij. Vervolgens laat de ‘verstopper’ via www.geocaching.com – maar er zijn ook geocaching apps – door middel van coördinaten de locatie weten. Aan de hand van die coördinaten probeer je de schat te vinden. Leuke bijkomstigheid is dat je tijdens het zoeken vaak de prachtigste wandelingen door de natuur -en soms ook door steden - maakt.

Niet verklappen

Wie de schat vindt, schrijft zijn naam en eventueel een verhaaltje in het logboek en kan voorwerpen van gelijke of iets hogere waarde ruilen of toevoegen. Daarna laat je de plek precies zo achter als je ‘m aantrof. Verklappen waar de schat ligt is natuurlijk niet de bedoeling. Gaat het je niet zozeer om de cache zelf, maar om de tocht en het ontdekken van mooie locaties in de natuur, dan kun je simpele caches zoeken waarbij je rechtstreeks op de juiste locatie afloopt. Wie meer uitdaging zoekt, kan kiezen voor caches waarbij je eerst een soort speurtocht moet lopen of een puzzel moet oplossen.

3 tips

1: Er zijn veel webshops met geocaching-artikelen. Hier kun je cachecontainers kopen (van zo klein als een fotorolletjeskoker tot een behoorlijke ton), logboekjes, stickers, zaklampen en nog veel meer.
2: Een apart gps-apparaat kopen of huren kan ook, bijvoorbeeld via een outdoorwinkel of via www.gpshuren.nl. Zo’n apparaat heeft een langere accuduur, is robuust, watervast en het apparaat is speciaal voor navigeren gemaakt.
3: Zelf een gps-route uitzetten of een cache plaatsen in een natuurgebied kan ook. Kijk wel eerst even of je toestemming nodig hebt van de boswachter.

Meer info

www.geocaching.nl
www.allesovergeocaching.nl
www.geocaching.com
www.gps-wandelingen.nl en www.wandelnet.nl: heel veel gps-wandelroutes door heel Nederland

 

Geschreven door:
Anderzorg redactie


meer van

Datum:
4 oktober 2023
Leestijd:
2 minuten