Omgaan met Zwangerschapskwalen

Gefeliciteerd, je bent zwanger! Dat is natuurlijk fantastisch, maar je kunt ook last krijgen van zwangerschapskwalen. Jeuk, kuitkramp, bizarre dromen… Deze vrouwen bereiden je vast voor op wat kan komen.

Jeuk

Jolande (29), moeder van baby Daan: “Jeuk! Vooral op mijn buik en benen. Het schijnt te maken te hebben met het oprekken van je huid of met de aanmaak van bepaalde hormonen. Veel kun je er helaas niet aan doen. Katoenen kleding dragen, niet te vaak en te heet douchen (want dan droogt je huid uit) en elke dag goed insmeren met amandelolie. Na een paar maanden werd de jeuk gelukkig minder.”

Brandend maagzuur

Nicole (36), 36 weken zwanger van haar eerste: “Sinds een paar weken kan ik ’s nachts vaak niet slapen door brandend maagzuur. Het doet echt pijn. Ik zit de halve nacht rechtop, dan heb ik er minder last van. De verloskundige zei dat de druk op mijn maag steeds verder toeneemt doordat mijn buik groter wordt. Daardoor komt het zure maagsap in je slokdarm terecht. Ik drink nu geen koffie en geen sinaasappelsap, eet niet te vet en heb het hoofdeinde van mijn bed iets hoger gezet.”

Misselijk

Carine (34) beviel april 2014 van haar dochter Sam (2). “Vanaf de zesde tot de achttiende zwangerschapsweek was ik kotsmisselijk. ‘Ochtendmisselijk’ noemen ze dat, maar ik had er de hele dag last van. Voor mijn gevoel was ik niet zwanger, maar zíek. Er schijnen medicijnen tegen te zijn, maar daar wilde ik absoluut niet aan beginnen. Mijn moeder, die zelf bij alle vijf haar zwangerschappen zo misselijk is geweest, raadde me aan om op tijd naar bed te gaan en meerdere keren per dag kleine beetjes te eten.”

Bizarre dromen

Esther (40) beviel in 2013 van Luca: “Echt bizárre dromen had ik toen ik zwanger was. Dan kreeg ik een vierling of moest de bevalling helemaal in mijn eentje doen. Soms droomde ik dat de baby er al was en dat ik ergens wegging zonder hem mee te nemen. Daar voelde ik me overdag dan best schuldig over. De verloskundige vertelde dat het veel voorkomt bij zwangere vrouwen. Het schijnt een soort verwerking te zijn van alle emoties rondom de zwangerschap en de bevalling die eraan komt.”

Kuitkramp

Juul (35), moeder van Ticho (1): “Vooral na een lange, drukke dag kon ik ’s nachts ineens heftige kuitkramp krijgen. Die deed meer pijn dan de bevalling zelf! Meestal ging ik meteen uit bed om de kuitspier te rekken en mijn tenen omhoog te doen. De pijn trok dan weg, maar soms had ik daarna nog dagenlang spierpijn. Steunkousen kunnen helpen, las ik ergens, maar dat vond ik wel erg rigoureus…”

Opvliegend

Touria (27), beviel in 2015 van Layla: “Zelf had ik het niet eens zo in de gaten, maar volgens mijn man was ik veel opvliegender dan gewoonlijk tijdens mijn zwangerschap. Wat ik wel merkte: ik huilde sneller. En ik was vreselijk vergeetachtig. Afspraken vergat ik zomaar en ik wist niet meer waar ik spullen had opgeborgen. Terwijl ik normaal gesproken heel secuur ben.”

Last van stuitje

Annelies (31), moeder van Maaike (2): “Rond de twintigste week van mijn zwangerschap had ik ontzettende last van mijn stuitje en schaambeen. Ik kon maar een klein eindje lopen en als ik me ’s nachts in bed omdraaide, deed dat vreselijk pijn. Ik schoot er van in de stress. Mijn buurvrouw hield bekkeninstabiliteit aan haar zwangerschappen over. Ik vroeg mezelf af of ik soms ook zoiets zou hebben. Vreemd genoeg was de pijn na een week of drie weg. De rest van de zwangerschap heb ik er niets meer van gemerkt.”

Het komt door de hormonen

Sommige geluksvogels hebben nergens last van, maar vaak horen moeheid en misselijk zijn er wel bij als je zwanger bent. De ‘boosdoeners’ zijn de hormonen die je nodig hebt voor een gezonde zwangerschap maar ook vreemde dingen doen met je lijf. Het hormoon HCG (Humaan choriongonadotrofine) bijvoorbeeld, speelt vooral een rol tijdens het begin van de zwangerschap en kan misselijkheid veroorzaken. Vanaf de zestiende week voert progesteron de boventoon, en dat heeft vaak vergeetachtigheid, obstipatie, vocht vasthouden, ongewenste haargroei en bekkeninstabiliteit tot gevolg. MSH (melanocyt-stimulerend hormoon) kan voor pigmentvlekken zorgen, ook wel het zwangerschapsmasker genoemd.

Overleg met je verloskundige wat je ertegen kunt doen. De meeste ongemakken zijn gelukkig meestal na de zwangerschap snel voorbij.

 

 

 

Geschreven door:
Anderzorg redactie


meer van

Datum:
1 januari 0001
Leestijd:
4 minuten