Met een voorbehoedsmiddel kun je een zwangerschap en een soa voorkomen. Op deze pagina vind je meer informatie over de vergoeding van de verschillende soorten voorbehoedsmiddelen en anticonceptiemiddelen.
Wat krijg je vergoed uit de Basisverzekering?
Vrouwen tot 21 jaar krijgen anticonceptiva volledig vergoed. Er zijn twee voorwaarden: de anticonceptie is voorgeschreven door een huisarts of medisch specialist en haal je bij een apotheek of apotheekhoudend huisarts. Wel geldt het eigen risico en is er mogelijk een wettelijke eigen bijdrage.
Vanaf 21 jaar is er alleen vergoeding voor behandeling van endometriose of menorragie i.c.m bloedarmoede. Voor sommige middelen geldt een eigen bijdrage van maximaal € 250 per kalenderjaar voor alle geneesmiddelen tezamen. Dit is de maximale vergoedingslimiet volgens het Geneesmiddelen Vergoeding Systeem.
Wat krijg je vergoed uit de aanvullende modules?
Vanuit de aanvullende modules zijn er geen vergoedingen voor anticonceptie.
Welke voorbehoedsmiddelen worden vergoed?
- Anticonceptiepil*
- Anticonceptiepleister
- Hormoonhoudende vaginale ring
- Anticonceptie per injectie
- Anticonceptie per implantatie
- Koperhoudend spiraaltje
- Pessarium
- Hormoonhoudend spiraaltje
*Voor de anticonceptiepil heb je alleen de eerste keer een recept van de huisarts nodig. Daarna voldoet een herhaalrecept.
Let op: Voor anticonceptiemiddelen geldt het preferentiebeleid. Zijn er goedkopere middelen die dezelfde werking hebben, dan worden die vergoed. Lees meer over preferente geneesmiddelen.
Wat wordt niet vergoed?
Condooms en de Diane-35-pil (generieke naam: Cyproteronacetaat/Ethinylestradiol 2/0,035 mg) worden niet vergoed.
Wat zijn de kosten van het plaatsen van een spiraal of ander voorbehoedsmiddel?
De kosten van het plaatsen van een voorbehoedsmiddel door een huisarts, verloskundige of een medisch specialist worden vergoed vanuit de Basisverzekering. Bij de huisarts geldt geen eigen risico. Bij een verloskundige of medisch specialist wél.
Tip: vraag vooraf aan je zorgaanbieder hoe duur de ingreep is. Hij of zij kan je vertellen welke kosten onder de Basisverzekering, aanvullende verzekering, eigen risico of eigen bijdrage vallen.
Waar kun je terecht?
In onze Zorgvinder vind je huisartsen en andere zorgaanbieders met een contract bij Anderzorg. Ga je naar een aanbieder zonder contract met Anderzorg, dan krijg je niet alles vergoed.