Fysiotherapie bij specifieke aandoening of klacht

Bij een aantal aandoeningen of klachten heb je vanaf de 21e behandeling recht op een vergoeding van fysiotherapie uit de Basisverzekering. Bijvoorbeeld bij herstel na een gebroken been of als onderdeel van de behandeling van een spierziekte. Wil je ook de eerste 20 behandelingen vergoed krijgen? Dan kun je de aanvullende module Fysiotherapie afsluiten.

Lijst met chronische aandoeningen

Ben je 18 jaar of ouder? Dan wordt fysiotherapie bij chronische klachten of aandoeningen vanaf de 21e behandeling vergoed vanuit de Basisverzekering. Alleen als je jonger dan 18 bent worden ook de eerste 20 behandelingen vergoed uit de Basisverzekering, maar dan alleen bij aandoeningen en klachten die staan op de lijst met chronische aandoeningen. Dit is een lijst van ministerie van VWS die is opgenomen in bijlage 1 bij artikel 2.6 van het Besluit Zorgverzekering

Lijst met chronische aandoeningen

Wat krijg je vergoed uit de Basisverzekering?

Fysiotherapie voor de volgende aandoeningen krijg je (op elke leeftijd) vanaf de eerste behandeling vergoed uit de Basisverzekering:

  • artrose aan de heup- en kniegewrichten
  • claudicatio intermittens, ook wel etalagebenen genoemd
  • COPD
  • bekkenfysiotherapie bij urine-incontinentie.

Lees meer over de vergoeding van fysiotherapie uit de Basisverzekering op de pagina vergoeding fysiotherapie.

Voorwaarden voor aanvullende vergoeding

Je hebt recht op vergoeding van de eerste 20 behandelingen met de aanvullende module Fysiotherapie als:

  • je therapeut een contract heeft met Anderzorg. Dit zie je in de Zorgvinder, en
  • het gaat om een aandoening of klacht die staat op de lijst met chronische aandoeningen, en
  • je tijdens de diagnose en behandeling een aanvullende verzekering bij Anderzorg hebt met een dekking voor fysiotherapie bij specifieke aandoeningen en klachten, en
  • je 18 jaar of ouder bent.

Tip: gebruik de Fysiozelfcheck bij milde klachten.

Verwijzing

Je hebt een bewijs van de diagnose nodig. Het bewijs kan digitaal of via papier ingediend worden. De naam van de patiƫnt en degene die de diagnose heeft gesteld moeten hierop duidelijk staan. Ook moet de diagnose specifiek genoeg zijn om vast te stellen of het een aandoening is die op de lijst met chronische aandoeningen staat.

Zie ook:

Disclaimer

De informatie op deze pagina en andere vergoedingenpagina’s is een samenvatting van de voorwaarden en aanspraken zoals deze beschreven zijn in de verzekeringsvoorwaarden. Mogelijk gelden uitsluitingen en beperkingen.