Zoeken2395Zoeken
Gebruikers menu
2395Inloggen
menu2395menu
Af en toe gespannen of nerveus zijn, hoort bij het leven. Maar als zulke gevoelens te lang duren, kun je prikkelbaar worden. Vaak kun je er zelf iets aan doen. En soms is het beter om hulp te zoeken. Ga bijvoorbeeld aan de slag met Coach op zak.
Iedereen heeft wel eens een onrustig of opgejaagd gevoel. Je kunt er bijvoorbeeld last van krijgen als je ruzie hebt gehad, een examen moet doen of als het op je werk al een tijdje niet lekker loopt. Spanning kan zich op verschillende manieren uiten. De een krijgt last van zijn nek of buik, een ander gaat meer snoepen of kan slecht stilzitten. Soms merk je wel dat je je niet prettig voelt, maar besef je niet dat het door spanning komt. Probeer voor jezelf de bijbehorende signalen te herkennen. Zo kun je soms voorkomen dat de stress te lang aanhoudt.
Wie langere tijd gespannen of nerveus is, kan prikkelbaar worden. Je kunt dan weinig aan, wordt snel boos of moet steeds huilen. De reden is dat je moe bent van de inspanning die nervositeit en spanning kosten. Je lichaam heeft rust nodig. We geven een aantal praktische tips om van dat nerveuze gevoel af te komen.
Ken jezelf. Als je weet op welke manier je lichaam aangeeft dat je last van spanning hebt, kun je op tijd ingrijpen zodat de stress niet te hoog oploopt.
Vraag je af waardoor je nerveus bent. Als je de oorzaak kent, is de spanning soms al beter te hanteren. Misschien ben je niet tevreden met hoe bepaalde dingen in je leven lopen. Het is belangrijk naar dit gevoel te luisteren en er iets mee te doen. Zo voorkom je dat het erger wordt.
Soms zit er niets anders op dan gewoon accepteren dat je je tijdelijk gespannen en zenuwachtig voelt. Als je wacht op de uitslag van een belangrijk medisch onderzoek bijvoorbeeld.
Maak een lijst van leuke dingen waarvan je ontspant. Een stevige wandeling bijvoorbeeld of het lezen van een boek. Voel je een zenuwachtig gevoel opkomen, dan kun je ter afleiding iets van die lijst gaan doen.
Ontspanningsoefeningen kunnen helpen om je beter te voelen. Je vindt ze in boeken, op cd’s en dvd’s en op internet. Ook ademhalingsoefeningen maken dat je je minder gestrest voelt.
Iedereen krijgt zo nu en dan te maken met stress en spanning. Vaak duren deze periodes niet al te lang en weet je waar de spanning door wordt veroorzaakt. Maar als deze periode lang duurt of als je je iedere dag zonder reden erg gespannen of zenuwachtig voelt, kan er ook iets anders aan de hand zijn. Spanning en nervositeit komen namelijk ook voor als onderdeel van psychische aandoeningen. In dat geval kunnen ze je leven overheersen en moet je er echt iets aan doen.
Spanning en nervositeit hebben ook goede kanten. Zo kun je bij een plezierige gebeurtenis best een beetje gestrest zijn. Tijdens een eerste afspraakje met die leuke date bijvoorbeeld of als je een sollicitatiegesprek hebt. In die gevallen is het heel normaal om wat gespannen te zijn. Sterker nog, dat helpt je juist! Het maakt je alert, zodat je beter presteert.
Zit je niet lekker in je vel? Ga zelf aan de slag met jouw mentale gezondheid. Coach op zak kan je daarbij helpen. Je kunt chatten met een deskundige of videobellen met een coach. Ook 's avonds en in het weekend. Er is geen wachttijd, je kan meteen starten.
Blij en stressvrij de winter door
Feestdagen zonder stress
Meer energie in je dag
werkstress signaleren en voorkomen
Sporten tegen stress
Uit je comfortzone stappen