Worden de kosten van een test en/of behandeling voor het coronavirus vergoed?
Iedereen met milde klachten die mogelijk duiden op het coronavirus, kan zich vanaf 1 juni 2020 laten testen bij de GGD. U betaalt voor deze test bij de GGD niets. Ook geen eigen risico.
Preventieve coronatest voor vakantie en geen klachten
Ga je op vakantie naar het buitenland en moet je met een recente coronatest aantonen dat je geen corona hebt? En heb je geen klachten? Dan vergoeden we dit niet. Preventieve coronatesten voor een vakantie of buitenlandse reis worden niet vergoed. Dat doen we bijvoorbeeld ook niet voor medische verklaringen. Deze test betaal je zelf.
Zorgmedewerkers: coronatest in opdracht van mijn werkgever
Wordt u getest op een coronabesmetting in opdracht van uw werkgever in de zorg? Dan wordt de test aangevraagd door de Arbo-arts of de GGD-arts. U betaalt voor deze test niets. Ook geen eigen risico. Dit geldt voor zowel medewerkers als ZZP’ers in de zorg.
Coronatest via de huisarts
Gaat u naar de huisarts? Dan wordt de zorg vergoed vanuit de Basisverzekering. Voor een bezoek aan de huisarts betaalt u geen eigen risico. Ook wanneer de huisarts een coronatest bij u afneemt en laat analyseren door een erkend laboratorium, betaalt u niets voor de test. Ook geen eigen risico. Het laboratorium declareert de kosten zelf bij de GGD.
Coronatest bij verblijf in het ziekenhuis of voorafgaand aan opname
Verblijft u in het ziekenhuis of (GGZ) instelling en moet u worden getest? Dan vraagt het ziekenhuis deze test aan en wordt deze zorg vergoed vanuit de Basisverzekering. Uw zorgverzekering dekt daarom de kosten. U betaalt voor ziekenhuiszorg wel eigen risico. De coronatest in het ziekenhuis maakt hier onderdeel van uit.
Moet u voorafgaand aan opname in het ziekenhuis worden getest? Dan vraagt het ziekenhuis deze test aan en wordt deze zorg vergoed vanuit de Basisverzekering. Uw zorgverzekering dekt daarom de kosten. U betaalt voor ziekenhuiszorg wel eigen risico. De coronatest in het ziekenhuis maakt hier onderdeel van uit.
Behandeling van een coronabesmetting in het ziekenhuis
Gaat u naar het ziekenhuis voor de behandeling van een coronabesmetting? Ook deze zorg wordt vergoed vanuit de Basisverzekering. Uw zorgverzekering dekt daarom de kosten. U betaalt voor ziekenhuiszorg wel eigen risico. De test in het ziekenhuis maakt hier onderdeel van uit.
Worden mondkapjes vergoed?
Nee, wij vergoeden geen mondkapjes. Deze kosten vallen niet onder de basisverzekering of aanvullende verzekering.
Ik kan geen of minder zorg krijgen door het coronavirus. Wordt mijn premie aangepast?
Veel zorgverleners stellen afspraken uit of kunnen niet of minder werken door de maatregelen. Ze behandelen alleen spoedgevallen of werken online. Daarom kan je minder snel of op een andere manier zorg krijgen. Dit is vervelend, zowel voor jou als voor de behandelaar.
In ons zorgstelsel zorgen we met elkaar, voor elkaar. Met jouw premie draag je bij aan de zorg voor anderen, en anderen aan de zorg voor jou. Dat geldt ook voor de zorg voor mensen met het coronavirus: doordat iedereen in Nederland premie betaalt, kan onder andere de zorg voor coronapatiënten betaald worden. De premie die je nu betaalt, is ook bedoeld om andere zorg te betalen, zoals (spoed)zorg nu en in de toekomst. En om zorgverleners te ondersteunen die nu geen of minder zorg kunnen geven. Zo zorgen we ervoor dat zorgverleners niet failliet gaan en de zorg beschikbaar blijft als de maatregelen voorbij zijn.
Daarom wordt jouw premie niet aangepast. Ook niet als je nu tijdelijk geen zorg kan krijgen of geen zorg nodig hebt.
Wordt fysiotherapie voor Covid-19-patiënten vergoed?
Minister Van Ark voor Medische Zorg heeft op advies van Zorginstituut Nederland besloten om tijdelijk de herstelzorg aan ernstig zieke corona-patiënten ruimer te vergoeden vanuit de Basisverzekering. De verruimde vergoeding geldt voor zowel patiënten die op de IC hebben gelegen als patiënten die op verpleegafdelingen zijn behandeld of die thuis ernstig ziek zijn geweest. Voor deze zorg uit de Basisverzekering geldt een eigen risico.
Deze regeling geldt van 18 juli 2020 tot 1 augustus 2021 en geeft patiënten recht op de volgende zorg:
• Maximaal 50 behandelingen oefen- of fysiotherapie
• Maximaal 10 uur ergotherapie
• Maximaal 7 uur diëtetiek
Voorwaarden:
• Om voor deze zorg in aanmerking te komen is een verwijzing door een huisarts of medisch specialist nodig.
• De eerste behandeling moet binnen 1 maand na verwijzing plaatsvinden.
• Ook is het meewerken aan een landelijk corona-onderzoek door zowel de zorgverlener als de patiënt nodig.
• De aanspraak geldt voor 6 maanden.
Een verlenging van deze periode met 6 maanden is mogelijk, wanneer een medisch specialist oordeelt dat dit noodzakelijk is. De patiënt heeft dan nogmaals recht op dezelfde hoeveelheid zorg.
Gaat de teller voor het aantal vergoede behandelingen van bijvoorbeeld fysiotherapie na de coronacrisis weer terug naar nul?
Veel zorgverleners stellen afspraken uit of kunnen niet of minder werken door de maatregelen. Vervelend, zowel voor jou als voor de behandelaar. Het doel blijft om zoveel mogelijk zorg wél te verlenen, op een veilige manier. Daarbij kijkt een behandelaar hoe dringend de zorg is. En of de zorg op een andere manier mogelijk is, zoals via de telefoon of een online behandeling.
Wij kunnen de teller van het aantal behandelingen dat we vergoeden niet terugdraaien. De behandelingen die je hebt gehad, zijn namelijk gewoon vergoed. We weten nog niet hoe lang de coronamaatregelen gaan duren en wat de gevolgen zijn voor de zorg, zoals fysiotherapie. Houd onze website in de gaten. Als er nieuws is, dan laten we dit daar weten.