Bewuster leven

Bewuster leven. Meer aandacht voor je omgeving, je kinderen, je familie, vrienden. Eigen keuzes maken. Iedereen wil het, maar hoe doe je dat nou? We geven 5 handige tips om bewuster te leven. Bijvoorbeeld: je minder laten leiden door je smartphone.

1. Beperk het gebruik van je smartphone

Je smartphone is een enorm handig apparaat. Maar het kan ook verslavend werken. Tijdens een etentje snel even een appje tikken. Op de bank met je partner Facebook checken. Herkenbaar? 

Een goede tip is om je smartphone weg te leggen zodra je thuis bent. Zet het geluid uit zodat je tijdens het eten niet gestoord wordt door inkomende telefoontjes en berichten. Zet vervolgens na het eten je smartphone uit en besteed aandacht aan het lezen van een boek, een goed gesprek met je partner of doe iets leuks met je kinderen.

Als je uit eten gaat, laat dan eens je smartphone in je jaszak en zet het geluid uit. Deze kleine dingen kunnen al een hele bevrijding zijn. Wil je nog een stapje verder, plan dan elke week een smartphone-loze dag in. Niks is fijner dan een luie zondag zonder gepiep en gerinkel van je smartphone.

2. Doe aan yoga

Als je merkt dat je slecht slaapt of geïrriteerd bent, dan is dit een teken dat je teveel stress hebt opgebouwd. Stress kennen we allemaal, het hoort nu eenmaal bij ons drukke leven. Toch is het belangrijk om af en toe stress af te bouwen. Een geweldige manier om stress de baas te worden, is yoga.

Yoga is er in veel verschillende vormen, probeer dus een paar studio´s uit. De ene studio is heel spiritueel, terwijl de andere de focus op ademhalingstechnieken legt. Het voordeel van yoga is dat je het ook makkelijk thuis kunt doen. Een yogamatje en een handdoek in de huiskamer. Een half uurtje yoga per week doet al wonderen. Is er geen studio bij jou in de buurt? Download dan één van de vele apps voor je smartphone of tablet. Bijvoorbeeld Daily Yoga. 

3. Focus door te mediteren

Mediteren is yoga voor je brein. Het gaat erom dat je jezelf dwingt om nergens aan te denken en op één ding te focussen. En dat is lastiger dan je denkt! Net als bij yoga moet je jezelf hiervoor openstellen.

Mediteren hoeft echt niet zweverig te zijn. Maak bijvoorbeeld van een dagelijks ritueel een meditatie-moment. Als je aan het koken bent, kun je deze tijd prima gebruiken om even aan niets anders te denken dan het gerecht dat je aan het voorbereiden bent. 

4. Maak tijd voor je vrienden

Een goed voornemen is om meer tijd met vrienden en familie door te brengen. Maak een lijstje met mensen die je de komende weken wilt zien. Bel ze op om een afspraak te maken. Soms moet je dingen gewoon plannen. En als je met vrienden afspreekt, vergeet dan even alle andere dingen. Concentreer je op het gesprek en laat je niet afleiden door andere dingen om je heen. Bijvoorbeeld door je smartphone in je jaszak te verstoppen en er niet meer op te kijken tijdens de afspraak.

5. Doe het!

Net als bij alle andere activiteiten moet je ook voor een bewuster leven tijd inplannen. Kies een moment op de dag dat je tijd hebt om te mediteren, naar een yoga-les te gaan. ademhalingsoefeningen te doen.

Probeer elke dag – op dezelfde tijd - een actie in te plannen. Dit werkt beter. Je hersenen wennen op deze manier beter aan een nieuwe activiteit. Een goed moment kan bijvoorbeeld direct na het opstaan zijn. Lukt dat allemaal niet? Begin dan alleen in het weekend. Wat dat je gaat starten is het allerbelangrijkste.

Ontdek Moonbird

Vind je het lastig om te ontspannen? Misschien is Moonbird iets voor jou. Deze ademhalingstool helpt met ontspannen, kalmeren en slapen. Als verzekerde vanAnderzorg ontvang je €40 korting op de aanschafprijs.

Lees meer

Geschreven door:
Anderzorg redactie


meer van

Datum:
10 oktober 2023
Leestijd:
3 minuten