Positief denken - 3 tips

Positief denken is een mooi streven. Maar dat is soms wel een uitdaging. Zie je veel beren op de weg en pieker je veel? Dan zullen deze 3 tips je vast inspiratie geven. 

Als je veel piekert of snel beren op de weg ziet, ben je voorzichtiger in het leven. Je ziet (en pakt) minder kansen en gaat nieuwe ervaringen eerder uit de weg. Heb je vaker positieve gedachten, dan zul je het omgekeerde ervaren. Je bent niet zo bang om nieuwe dingen te proberen en staat open voor meer mogelijkheden. Dit kan invloed hebben op je levensgeluk.

 

Het effect van positieve emoties

Hoogleraar en onderzoeker Barbara L. Fredrickson doet al meer dan 20 jaar onderzoek naar het effect van positieve emoties bij mensen. Haar theorie is erop gebaseerd dat positieve emoties leiden tot een verbreding van ons denken en handelen. Een blije of plezierige gedachte helpt om open te staan voor een nieuwe ervaring die we anders wellicht uit de weg zouden gaan. En juist die nieuwe ervaringen helpen weer met het ontwikkelen van nieuwe patronen in ons denken en doen. De vaardigheden die we op deze manier ontwikkelen zorgen voor meer levensgeluk, aldus Fredrickson.

Hoe doe je dat dan? 3 tips

 

1. To-feel-lijst

We hebben vaak een ellenlange to-do-lijst, maar zijn eigenlijk maar weinig bezig met hoe we ons willen voelen. Plan elke dag eens bewust een paar activiteiten die ons een positief gevoel geven. Een tijdschrift lezen, een wandeling, even lunchen met die leuke collega of een lekkere kop koffie drinken in een fijn café. Als je hier bewust meer aandacht aan geeft in je leven zul je zien dat je vanzelf vaker positief gaat leren denken.

2. Positieve micro-momenten

Natuurlijk hoef je zeker niet altijd blij en positief te zijn, maar overmatig piekeren en negatieve gedachten kunnen een vervelende invloed hebben op je stemming. Het helpt om je bewust te worden van de positieve ‘micro-momenten’ op een dag. We hebben ze allemaal, maar zien ze vaak niet meer. Een leuk gesprek, een zingende vogel, een vriendelijke glimlach van iemand op straat. En vergeet niet: juist de kleine stappen maken het verschil.

3. Beoefen dankbaarheid

Dankbaarheid is typisch zo´n fijn gevoel dat we bewust kunnen oefenen, en kunnen laten groeien door er aandacht aan te geven. Mensen die een dankbaarheidsdagboekje bijhouden en iedere avond 3 dingen noteren waar ze die dag dankbaar voor waren, blijken zich na 3 weken al significant beter te voelen. Ook een aanrader: de dankbaarheidsbrief. Schrijf iemand die jij dankbaar bent een persoonlijke brief of kaart – dat brengt diegene vreugde én maakt jou blij.

Ontdek Coach op Zak

Zit je niet lekker in je vel en kun je wel wat hulp gebruiken? Download de app Coach op Zak en start met de zelftest. Gratis voor jou als verzekerde van Anderzorg

Lees meer

Geschreven door:
Anderzorg redactie


meer van

Datum:
10 oktober 2023
Leestijd:
2 minuten